GÜNCELLEME- Rum Egitim Bakanligi, Atatürk'ün Anlatildigi Kitabi Toplama Karari Aldi

RUM EGITIM BAKANLIGININ KARARI EKLENDI.

Güney Kibris Rum Yönetimi (GKRY) Egitim Bakanligi, orta egitimde kullanilan "Oxford Discover Futures 3 Workbook" isimli kitapta Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü anlatan bir bölümün yer almasi dolayisiyla kitabin toplatilmasi yönünde karar aldi.

Rum basininda yer alan habere göre, Rum Egitim Bakanligi, ögretmenlere Ingilizce ders kitabinin Atatürk'ün "Türkiye'nin Muhtesem Kahramani" basligi altinda islendigi 36'nci sayfasinin yirtilmasi talimati verilen genelge ile ilgili yazili açiklama yaparak, kitabin "uygunsuz" degerlendirildigini ve tümden toplatilmasina hükmedildigini açikladi.

Rum Egitim Bakanligi, Rum kesiminde egitim çevreleri ve kamuoyunda elestirilere konu olan genelgeyi, kitabin Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili bilgi içerdiginin "henüz dün saptanmasi" gerekçesi ile savundu.

"Okul kitaplari içerisinde Atatürk'ün kisiligi ve liderliginin lanse edildigi ifadeler olmasinin kabul edilemeyeceginin" savunuldugu açiklamada, "Bugün kamuoyundan gelen yorumlara, bazi elestirilere ve/veya yüzeysel enternasyonalizme bakilmaksizin, yari isgal altindaki Kibris'ta Türkiye'nin bölge halklarina karsi tarihi suçlarinin ihmali veya dolayli kabulünün yeri yoktur. Bu nedenlerle kitap tamamen uygunsuz ve kabul edilemez olarak degerlendiriliyor ve bir çözüm bulunana kadar toplatiliyor." ifadeleri yer aldi.

Rum Egitim Bakanligi, orta egitim ögretmenlerinden, "Oxford Discover Futures 3 Workbook" isimli kitabi ögrencilere dagitmadan önce Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili bölümün yer aldigi 36'nci sayfasini "yirtmalari" yönünde talimat içeren genelge gönderdigi belirtilmisti.

Sigmalive'de yer alan habere göre, ögretmenlere "acil" vurgusuyla elektronik ortamda gönderilen genelgede, yirtilmasi talimati verilen sayfada, "Türkiye'nin en büyük kahramani" basligi altinda Gazi Mustafa Kemal Atatürk, sanat dünyasinin kahramanlari olarak da Frida Kahlo ile Diego Rivera isleniyor.

Ögretmenler, sosyal medya gruplari üzerinden yirtilmasi talimati verilen sayfanin Atatürk ile ilgili oldugu bilgisini paylasirken, Rum Orta Egitim Ögretmenler Sendikasi (OELMEK) Baskani Kostas Hacisavvas, Rum Egitim Bakani'ndan izahat istedi.

Hacisavvas, "Önümüzdeki günlerde Egitim Bakanliginda yapacagimiz görüsmede, ilgili karari gündeme getiren sebepler hakkinda izahat isteyecegiz. Görüsmemiz, egitimle ilgili baska ciddi konulari ele almak maksadiyla gerçeklesecek. Meslektaslarima, genelgeyle ilgili sorulari iletecegime dair söz verdim." ifadesini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile