Günes Enerjisi Ve Kendi Yazilimlariyla Okul Giris Kapisini Otomatik Yaptilar

Günes Enerjisi Ve Kendi Yazilimlariyla Okul Giris Kapisini Otomatik Yaptilar

Bingöl’de egitim veren bir meslek lisesinde ögretmen ve ögrenciler günes enerjisi kullanip, kendi yazilimlarini gelistirerek okul giris kapisini telefon araciligiyla ile otomatik hale getirdi.

Bingöl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ögretmen ve ögrencileri, Yenilenebilir Enerji Sistemleri kapsaminda tasarruf hamlesi yapti. Günes enerjisinden faydalanmak için okul giris kapisina 4 adet panel yerlestiren okul idaresi, yine ögretmen ve ögrencilerinin gelistirdikleri yazilim ile cep telefonu araciligiyla okulun kapisinin açilmasini saglayarak kullanmaya basladi.

Hem elektrikten hem de insan gücünden tasarruf eden meslek lisesinin, yenilenebilir enerji sistemlerinin yayginlastirilmasi için bu çalismayi farkindalik olusturmak adina yaptigi ve çalismalarinin sürecegi belirtildi. Yine ayni meslek lisesi, önceki yillarda Milli Egitim Müdürlügü bünyesindeki okullarin masa ve siralarini yaparak hem ögrencilere ekonomik kazanç saglamasina hem de döner sermaye isletmesine katki sunarak cirosunu 2 Milyon TL’ye kadar ulastirmisti. Bu yil da pandemi nedeniyle okullarin otomatik dezenfektan standi ihtiyacini karsilamak için kollari sivayan ögretmen ve ögrenciler, pandemiye ragmen cirolarini 700 bin TL’nin üzerine çikarmayi basardi.

Bacasiz fabrika gibi çalisan egitim kurumu olduklarini belirten Okul Müdürü Ahmet Asar, “Okulumuz 1969 yilinda faaliyete girdi. Özellikle 2002 yilindan itibaren döner sermaye isletmesinde tabiri caizse bacasiz fabrika islevini görmeye basladi.

Bu noktada ögretmen, ögrenci, teknisyenlerimizim çalismalariyla 2018 yillarinda 2 milyon TL’lik ciroya kadar çikmisti. Son olarak pandemi döneminde okulumuzda yaptigimiz çalismalarla 2020-2021 Egitim ve Ögretim yilinda 700 bin TL’nin üzerine çikti” dedi.

Asar, “Yenilebilir Enerji Sistemleri içerisinde okulumuzdaki ögrencilere bu alanda uygulamali egitimleri nasil verebiliriz düsüncesiyle okulumuzun giris kapisini günes enerjisi sistemiyle çalisan, otomatik ve yazilimi tamamen okulumuza ait olan bir sistem gelistirdik. Amacimiz burada ögrencilerimizin uygulamali olarak bu kazanimlari elde etmesiydi. Bir baska amacimiz ise Bingöl’de yenilebilir enerji sistemleri hakkinda farkindalik olusturmak. Bu noktada ülkemizin disa bagimliligini azaltip yenilebilir enerji sistemlerinde yeni sistemler gelistirip, farkindaligi arttirmaktir” dedi.

Asar, diger kamu ve kurumlarin talep etmesi durumunda ayni sistemi yapmalarinin mümkün olacagini aktardi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile