Güney Kıbrıs’Ta Disi, Seçimler Öncesinde Favori

Güney Kıbrıs’ta 22 Mayıs‘ta yapılacak genel seçimlere yönelik yapılan ankette, ana muhalefet Demoktatik Seferberlik Partisi (DİSİ) önde görünüyor. Kıbrıs sorunu, seçmenlerin hangi partiye oy vereceklerini belirleyen unsurların başında geliyor.

Güney Kıbrıs’ta 22 Mayıs‘ta yapılacak genel seçimlere yönelik yapılan ankette, ana muhalefet Demoktatik Seferberlik Partisi (DİSİ) önde görünüyor. Kıbrıs sorunu, seçmenlerin hangi partiye oy vereceklerini belirleyen unsurların başında geliyor.

Fileleftheros gazetesi, ‘‘RAI Consultants Public LTD‘‘in Fileleftheros gazetesi ve MEGA televizyon kanalı için, Kıbrıs Rum kesimi genelinde 18 yaş üstü 1006 kişiyle, 15-26 Nisan‘da telefon aracılığıyla yaptığı anketin sonuçlarını yayımladı.

Buna göre, ana muhalefet DİSİ, en yakın rakibi Komünist AKEL partisine yüzde 1.4‘lük farkla önde gidiyor.



Ankete katılanlar, genel seçimlerde hangi partiye oy verecekleri sorusuna yüzde 25,7 oranında DİSİ, yüzde 24,3 oranında AKEL, yüzde 10,2 oranında Demokratik Parti (DİKO), yüzde 6,6 oranında Sosyalist KS EDEK partisi, yüzde 3,2 oranında EURO.KO (Avrupa Partisi), yüzde 2,7 oranında Çevreciler ve Ekologlar Hareketi yanıtını verdi. Yüzde 26,5‘lik kesim ise bu soruya ‘‘kararsızım,cevaplamıyorum,bilmiyorum,oy kullanmayacağım‘‘ yanıtını verdi.

Ankette, DİSİ‘nin birinci parti olarak çıkacağına inanların oranı yüzde 60, AKEL‘in birinci parti olarak çıkacağına inananların oranı ise yüzde 22 olarak ortaya çıktı.

Ankete katılanlara, ‘‘bir partiye oy verirken önem verdikleri unsurun ne olacağı‘‘ sorusu da soruldu. Kıbrıs sorunu yüzde 77 ile birinci sırada yer aldı.

İkinci sırada ise yüzde 68 ile ekonomi yer alırken bunu yüzde 14 ile iç yönetim, yüzde 12 ile eğitim, yüzde 6 ile sağlık, yüzde 4 ile sosyal yardım konuları izledi.

Katılımcıların yüzde 41‘i, siyasi partilerin politikalarının oy vermelerinde etkili olacağı, yüzde 6‘sı şahsi görüşlerine göre oy kullanacağı, yüzde 2‘si basın ve yayın organlarını dikkate alacağı, yüzde 1‘i de ideolojileri ve siyasi kanaatleri temelinde oy kullanacağı yönünde görüş belirtti.

Ankete katılanlar, toplumun en önemli meselesini, yüzde 57‘lik oranla Kıbrıs sorunu, yüzde 22‘lik oranla ekonomi, yüzde 4‘lük oranla iç yönetim, yüzde 2‘lik oranla eğitim, yüzde 2‘lik oranla sağlık ve yüzde 1‘lik oranla sosyal yardım olarak görüyor.

Güney Kıbrıs’ta milletvekilliği seçimi 22 Mayıs’ta yapılacak.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile