Güven; Insanin Oldugu Her Yerde Ilaç Vardir

Güven; Insanin Oldugu Her Yerde Ilaç Vardir

13. Bölge Erzurum Eczaci Odasi Baskani Uzm. Ecz. Abdullah Caner Güven, 14 Mayis 1839 tarihinde Sultan II. Mahmud tarafindan Galatasaray’ da kurulan Mekteb-i Tibbiye-i Adliye-i Sahane (Askeri Tip Okulu) bünyesinde açilan Eczacilik Sinifi ile ülkemizde bilimsel eczaciligin ilk temelinin atilisinin bu yil 184. Yildönümü’nü buruk bir sekilde kutladiklarini ifade etti.

“Deprem Felaketi Süresince Kesintisiz Ve Ücretsiz Hizmet Sunduk”

Eczacilarin bilimin isiginda, toplumun hizmetinde, sagligi önceleyen bir anlayisla geçen 184 yilin ardindan Subat Ayinda yasanan Kahramanmaras merkezli yüzyilin deprem felaketinde eczacilar bir kez daha görevlerini yerine getirdigini ve meslek yeminlerinin geregini yaptigini belirten 13. Bölge Erzurum Eczaci Odasi Baskani Uzm. Ecz. Abdullah Caner Güven, “ Depremin üzerinden 24 saat dahi geçmeden hazirliklarini tamamlayarak yola çikan 13. Bölge Erzurum Eczaci odasi ve hitap ettigi 7 ildeki (Erzurum, Agri, Ardahan, Bayburt, Erzincan, Igdir ve Kars) eczacilar temel yasam malzemeleri, ilaç, tibbi malzeme, mamanin yani sira gida ve barinma malzemelerini Adiyaman’a tasidi. Adiyaman’da odamizca kurulan sahra eczanesi, Türk Eczacilari Birligi gezici eczaneleri, bölge eczaci odalarimizla birlikte kurulan sahra eczanelerinin sayisi 26’yi asti.” dedi.

“Deprem bölgesine kesintisiz hizmet verdik”

Sadece bölge eczaci odasinin degil, Türkiye’deki 54 eczaci odasi ve 4 bini askin eczaci, eczacilik fakültesi ögrencisi ve eczane teknisyeni, Türk Eczacilari Birligi koordinasyonu ile deprem bölgesine hareket ederek 74 gün boyunca kesintisiz ve tamamen ücretsiz hizmet sundugunu belirten Güven, “Sadece bölgeye giderek hizmet veren degil, bulunduklari illerde koordinasyon saglayan, maddi ve fiziki bagista bulunan eczacilarin katkisi ile bu hizmet tamamen ücretsiz ve gönüllü bir sekilde yürütüldü. Kamu hizmeti sunan meslektaslarimiz da bu büyük hizmetin birer parçasi oldular. Meslek yeminlerinin geregini yerine hakki ile getiren eczacilarimiza sükran borçluyuz. Milletçe, 7den 70e, gencinden yaslisina, her bir vatandasimizin tam bir seferberlik ve fedakârlik örnegi sergiledigi bu felakette üzerimize düseni hakki ile yapmak tek hedefimiz oldu. Kurdugumuz sahra eczanelerinde halkimiza sadece ilaç degil, gönüllü eczacilarimiz ve yüce gönüllü milletimizce gönderilen her türlü yardim malzemesini ulastirmak için yogun bir çaba harcandi.” seklinde konustu.

“Pandem döneminde halkimizi magdur etmedik”

13. Bölge Erzurum Eczaci Odasi Baskani Uzm. Ecz. Abdullah Caner Güven, bu yil bilimsel eczaciligin 184. Yildönümünü buruk bir sekilde kutladiklarini anlatarak, “ On binlerce kaybimizin içinde meslektaslarimiz, ögrenci kardeslerimiz ve eczanelerimizde bizlerle birlikte alin teri döken teknisyen kardeslerimiz de vardi. Hayatini kaybeden meslektaslarimizin bizlere emaneti olan milletimize bu sorumluluk duygusu ile hizmet vermek bizim için büyük bir onur ve gurur vesilesi oldu. Pandemi döneminde de oldugu gibi ihtiyaç duyulan her noktada, her zaman kesintisiz hizmet sunan, derde derman olan eczacilar meslek yeminlerine hep sadik kalacaktir. Küresel boyutta yasadigimiz Covid-19 pandemisi, asilama süreci, ardindan yasanan ekonomik çalkantilar ve ilaç yokluklari bize artik güncel bir planlama metodu gelistirmemiz ve yeni ilaç teknolojileri gelistirmemiz gerektigini haber veriyor. Biyolojik ajanlar, kisiye özgü ilaçlar ve ilaç teknolojisindeki gelismelerin bir parçasi olmak artik kaçinilmaz olmustur. En ucuz ilacin erisilebilir ilaç, en pahali ilacin ise erisilemeyen ilaç oldugunu her firsatta ifade ettik.” dedi.

“Insanin ve hayatin oldugu her yerde ilaç vardir”

Eczacilik Fakültelerinin sanayi ve sektör paydaslari ile birlikte yenilikçi ve öncü moleküller gelistirmesi, ilaç teknolojisinde küresel deger tasiyan atilimlar yapmasini istediklerini ve desteklediklerini vurgulayan Güven söyle konustu, “Saglikta uzun soluklu, kalici, bilimsel ve ekonomik açidan anlamli degerler tasiyan yatirimlar ülkemizi saglikta söz sahibi yapmakla kalmayacak, saglik için ayrilan bütçenin daha efektif kullanilmasini ve sosyal devlet ilkesinin bir geregi olan saglik hizmetine ücretsiz erisim hakkinin tesis edilmesini saglayacaktir. Tam da bu noktada ihtiyacin üzerinde açilan eczacilik fakültelerinin bilimsel çalismalara yönlendirilmesini, klinik arastirma merkezlerinin kurulmasini ve saglikta uzun soluklu projeksiyonlara ve planlamalara uygun bir kontenjan sayisi ile daha nitelikli eczacilarin mezun edilmesi gerektigini düsünüyoruz. Bütün meslektaslarimizin ve meslektas adaylarimizin 14 Mayis Bilimsel Eczacilik gününü kutluyor, insanin ve hayatin oldugu her yerde ilaç ve saglik hizmeti sürdürmeye devam edecegimizi bir kez daha ifade etmek istiyoruz.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile