Hadrianaupolis'te Roma Askerine Ait 1800 Yillik Demir Maske Bulundu

Milattan önce 1. yüzyilda kurulan ve milattan sonra 8. yüzyila kadar bölgenin en büyük yerlesim yerlerinden olan Karabük'ün Eskipazar ilçesindeki antik kentte yapilan kazi çalismalarinda, Roma askeri yapisi ortaya çikarildi Kazi Heyeti Baskani Doç. Dr. Ersin Çelikbas: 'Roma, Karadeniz Bölgesi'nden kendi cografyasina gelebilecek her türlü tehlikeye karsi üsler insa ederek savunmasini en uçta yapmayi planlamis. Bu savunma amaçli askeri kentlerinden birinin de Hadrianaupolis oldugunu düsünüyoruz'

AHMET ÖZLER - Ortaya çikarilan mozaikler dolayisiyla "Karadeniz'in Zeugmasi" seklinde adlandirilan, Geç Helenistik, Roma ve Erken Bizans dönemlerinde yerlesim yeri olarak kullanilan Karabük'ün Eskipazar ilçesindeki Hadrianaupolis Antik Kenti'nde yapilan kazi çalismalarinda, Roma askerine ait 1800 yillik demir maske bulundu.

Milattan önce 1. yüzyilda kurulan ve milattan sonra 8. yüzyila kadar bölgenin en büyük yerlesim yerlerinden olan antik kentteki kazi çalismalari, Karabük Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Çelikbas baskanliginda yürütülüyor.

Ilçenin 3 kilometre batisinda bulunan antik kentteki çalismalarda, simdiye kadar iki hamam, iki kilise yapisi, bir savunma yapisi, kaya mezarlari, tiyatro, bir kemerli ve kubbeli yapi, anitsal kültik nis, sur, villa, diger anitsal binalar ile bazi kült alanlari gibi 14 daginik yapi ortaya çikarildi.

Hristiyan dünyasi din adamlarindan Stylianos Alypius'un dogdugu ve Antik Çag'da hac merkezi olarak kullanilan Hadrianaupolis'teki çalismalarda elde edilen bulgulardan tasinabilir olanlar çevre illerdeki müzelere götürülüyor, tasinmazlar ise bulundugu yerde korunuyor.

Incil'de adi geçen nehirler Geon, Phison, Tigris ve Euphrates'un yer aldigi, at, fil, panter, geyik ve grifon (sanat tarihinde görülen karisik bir hayvana verilen isim) gibi birçok hayvanin tasvir edildigi kiliselerin tabanindaki mozaiklerle ünlenen antik kentte kazi çalismalari yilin 12 ayi sürüyor.

- "Yapidaki sur duvarindan burasinin askeri yapi oldugunu tahmin ediyoruz"

Doç. Dr. Çelikbas, AA muhabirine, antik kentteki kazilarda önemli bulgulara rastlandigini söyledi.

Bu yil henüz fonksiyonunu çözemedikleri kare planli bir yapida yogunlastiklarini ve kazilarin o alanda sürdügünü vurgulayan Çelikbas, "Yapidaki sur duvarindan burasinin bir askeri yapi oldugunu tahmin ediyoruz. Buradaki kazilarda demir bir maske ortaya çikti." dedi.

Çelikbas, "Bati Karadeniz'in iç bölgelerinin tarihi henüz tam olarak aydinlatilmis degil. Yaptigimiz çalismalarla bölgenin tarihini aydinlatmaya devam ediyoruz. Kazilarimizda bölgede Roma Imparatorlugu'nun varligini gösteren önemli verilere ulastik. Bu maske de bir Roma askerine ait. Roma süvarisine ait bir yüz maskesi, bir migfer parçasi." ifadelerini kullandi.

Hadrianaupolis'te bir Roma garnizonunun, askeri üssünün varligindan söz edilebilecegini anlatan Çelikbas, "Roma, Karadeniz Bölgesi'nden kendi cografyasina gelebilecek her türlü tehlikeye karsi üsler insa ederek savunmasini en uçta yapmayi planlamis. Bu savunma amaçli askeri kentlerinden birinin de Hadrianaupolis oldugunu düsünüyoruz. Maske parçasi imparatorluk dönemine ait. Çok büyük ihtimalle de benzer örneklerine ve tabakalandirma tarihine baktigimizda 3. yüzyila ait." bilgisini verdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile