Hareketsizlik Ve Fazla Kilo Kansere Neden Olabilir

Hareketsizlik Ve Fazla Kilo Kansere Neden Olabilir

Onkoloji Uzmani Celal Alandag yaptigi uyarida hareketsizlik ve fazla kilonun kansere neden olabilecegini söyledi.

Medicana Sivas Hastanesinde görevli Medikal Onkoloji Uzmani Doç. Dr. Celal Alandag, 1-7 Nisan Kanser Haftasi nedeniyle açiklamalarda bulundu. Kansere neden olan durumlari 3 sekilde siralayan Alandag, “Bir tanesi çevre ile alakali faktörler. Bu hava kirliligi ve radyasyon olabilir. Yaklasik 3’te 1’ini bunlar olusturuyor. 3’te 1’i bizim kendimiz ile alakali seyler. Bunlar özellikle yedigimiz içtigimiz seyler. Hareketsizlik ve fazla kilo, bunlar kansere neden olan seyler. 3’te 1’i ise kontrolümüz disinda olan genetik sebeplerdir” dedi.



“Türkiye’de bir yilda 120 bine yakin insan kanserden öldü”

Türkiye’de bir yilda 120 bine yakin insanin kanserden öldügünü ifade eden Alandag, “Covid hastaligi geçirdik. Tüm toplum covidden korktu ve herkes tedbir almaya çalisti. Aslinda Türkiye’de bir yilda 120 bine yakin insan kanserden öldü. Kanserden ölen hastalarin oranina baktigimiz zaman, covidden çok daha fazla korkmamiz gerektigini söylüyor. Kanser olmaktan korkacagiz ama kanserin tedavisinden korkmayacagiz. Çünkü kanser bilindiginin aksine tedavi edilebilir bir hastalik” diye konustu.



“Kanser hastaligindan kurtulmak mümkün”

Alandag, kanserden kurtulmanin mümkün oldugunu belirterek, “Kanser hastaligindan kurtulmak mümkün. Özellikle erken tani burada çok önemli. Erken evredeki kanser hastalarinda tam kür saglanabiliyor. Tamamen hastalar iyilesebiliyor. Örnegin bir meme kanserini söyleyecek olacaksak, meme kanserinden hastalarin yüzde 95 erken evrede geliyorlar. Yüzde 5’i yayilmis hastalik oluyor. Yayilmis hastalikta tam kür saglamak suan için mümkün gözükmüyor. Fakat hastalarin yüzde 95’i iyilesebiliyor. Tabi bu iyilesme bazi hastalarda sadece meme ameliyatlarla bazi hastalarda meme ameliyati sonrasi kemoterapi, radyoterapi gibi tedavilerle hastaligin tekrarlama riskini düsürerek iyilestirebiliyoruz” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile