Hatay'da Depremzedeler Konutlarina Kavusuyor

Hatay'da Depremzedeler Konutlarina Kavusuyor

Hatay’da deprem konutlari için insa edilen konutlarin kura çekimi ve anahtar teslimi töreni öncesinde incelemelerde bulunan Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Mehmet Özhaseki, Hatay’da 135 bin civarinda hak sahibi oldugunu belirterek, “Hatay için hazirladigimiz 7 bin 700’den fazla konutun kuralari çekilecek. Neredeyse bütün ilçelerimizde hazirladigimiz konutlar için geçerli” dedi.

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Mehmet Özhaseki, Hatay’da depremzede vatandaslara teslim edilecek konutlarin kura çekimi ve anahtar teslim töreni öncesinde Hatay’a geldi. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in da katildigi tören öncesinde çalismalari yerinde inceleyen Bakan Özhaseki, ekiplerden bilgi aldi. Bakan Özhaseki, Antakya ilçesinde bulunan Atatürk Caddesi Emlak Konut santiyesi alaninda yapacagi inceleme öncesi basin mensuplarina açiklamalarda bulundu. Bakan Özhaseki, açiklama sonrasi Emek- Aksaray TOKI santiyesinde incelemelerde bulundu.

“7 bin 700’den fazla konutun kuralari çekilecek”

Teslimi yapilacak konutlarla ilgili bilgi veren Bakan Özhaseki, “Hepimizin derinden üzüldügü, büyük zararlar gördügü iki tane üst üste yasadigimiz deprem atlatmistik. O günden bugüne yapilan çalismalar neticesinde, ilk olarak bugün yaptigimiz konutlarin tesliminde bulunuyoruz. Allah bir daha göstermesin, Cenab-i Hak böyle afet vermesin. Ama doganin da kendine has kurallari var, onlar isliyor. Bunu bilerek hareket ettigimizde herhalde en az hasarla bu isleri atlatiriz diye düsünüyorum. Sayin Cumhurbaskanimiz bir kaç saat sonra tesvik edecekler. Hatay için hazirladigimiz 7 bin 700’den fazla konutun kuralari çekilecek. Neredeyse bütün ilçelerimizde hazirladigimiz konutlar için geçerli. Bizim önemsedigimiz bölüm, içinde bulundugumuz mekan. Hatay, belki Mezopotamya’nin kalbi ama bulundugumuz mekan da Hatay’in kalbi olsa gerek. En önemli mekan burasi" dedi.



“20 metreye yakin kazik çakarak zemini saglamlastir”

Zeminde 20 metre derinliginde saglamlastirma çalismalari yapildigini kaydeden Özhaseki, “Içerisinde bulundugumuz mekanda Atatürk Caddesi’nde arkadaslarimiz ise basladilar. Zemine üst tarafa yapacagimiz insaatlardan daha fazla önem vererek çalisma yapiyoruz. Biraz önce gezdigimiz yerlerde arkadaslarimiz da hep söylediler, 20 metreye yakin kazik çakarak zemini saglamlastirarak üzerindeki binalari yapmaya çalisiyoruz. Bizi belki de en çok olan bölüm oluyor. Burasi bir vadi, ova. 100 milyonlarca yil tasinmis alüvyonlar üzerine oturuyor. Keske mümkün olsa da böyle bir zemin üzerinde yerlesim olmasa. Ama binlerce yildir yasayan bir kentte de bunu degistirebilme imkanimiz çok gözükmüyor. Yapmamiz icap eden tek sey, zemini bilerek ona uygun olarak, bilim bize ne söylüyorsa ona göre hareket ederek insaat yapmak. Burada aylardir süren faaliyetler neticesinde, binalarin yükselme basladigini hep birlikte görüyoruz” diye konustu.



“Hatay’da hak sahibi sayisi AFAD’in bize bildirdigi verilere göre 135 bin civarinda”

Hatay’da 135 bin hak sahibinin oldugunu belirten Özhaseki, “Hatay geneline baktigimiz zaman 135 bin civarinda konutun yikildigini, vatandasimizin hak sahibi oldugunu görüyoruz. Daha fazla yikilmis olabilir yada orta hasarli binalar yikilabilir. Ama hak sahibi sayisi AFAD’in bize bildirdigi verilere göre, 135 bin civarinda. Biz 100 bin civarinda konutun ya ihalesini yaptik ya da ihale süreçleri devam ediyor. Bundan sonra da bir taraftan yerinde dönüsümle vatandaslarimiz yapmak istediginde önlerini açacagiz, bir taraftan da yer bulmaya zorlandigimiz yerlerde daha hizli davranarak insaatlara bir an önce devam edecegiz. Her basladigimiz insaata bir yil gibi süre veriyoruz. Bizim bir an önce de sözümüzü yerine getirebilmek adina bütün insaatlarda arkadaslarimiz çok hizli bir sekilde islerine devam ediyor. Su anda deprem bölgesinde çalisan mühendisinden isçi arkadaslarimiza kadar toplam 110 bin kisi gece gündüz demeden üç vardiya seklinde çalismaya devam ediyorlar. Bizim amacimiz evi yikilan, disarida, konteynerde kalan her kim varsa evlerine girinceye kadar, onlar ‘Allah sizden razi olsun’ deyinceye kadar gece gündüz demeden bu faaliyetleri devam ettirmek. Bu amaçla bugün burada ilk kuralari çekiyoruz. Sayin Cumhurbaskanimiz da burada olacaklar. Bir taraftan hastanelerin açilisini, bir taraftan kura çekimini yapacaklar. Bir taraftan da yaklasan seçimlerdeki adaylarimizi buradan ilan edecekler. Ben yaklasan bu seçimlerin gerek Hatay gerek tüm ülkemiz için hayirlara vesile olmasini diliyorum. Bu insaatlarimizin kazasiz belasiz bir an önce bitmesini temenni ediyorum. Bu konuda da çalisacak, tedbir alacak bizim ekibimiz, bunu da yapiyoruz. Insallah önümüzdeki günlerde daha müjdeli haberlerle Hatay halkimizla birlikte oluruz” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile