Hayallerin Sekillendigi Yer Açiklamasi Elazig Belediyesi Sinema Akademisi

Hayallerin Sekillendigi Yer Açiklamasi Elazig Belediyesi Sinema Akademisi

Elazig’da Sosyal Gelismeyi Destekleme Programi (SOGEP) çerçevesinde kurulan ve egitimlerini sürdüren Elazig Belediyesi Sinema Akademisi, çalismalari ve projeleriyle büyük ilgi geçiyor. Medya ve sinema alaninda kursiyerlerin adeta hayallerini sekillendiren akademi, son olarak çektigi ulusal reklam filmi ile büyük prodüksiyonlari bile geride birakarak adindan söz ettirdi.

SOGEP çerçevesinde Firat Kalkinma Ajansi destegi ile Mayis 2021’de projelendirilen Elazig Belediyesi Sinema Akademisi, Mayis 2022’de faaliyete basladi.

Türkiye’de medya ve sinema alaninda bir devlet kurumu tarafindan bir akademi modeli ile kurulmus ilk uzun soluklu projede ilk olarak dezavantajli gruplara yer verildi.

8 ay boyunca toplam 10 farkli egitmen tarafindan kursiyerlere, senaryo, seslendirme, dublaj, sahne oyunculugu, kamera önü oyunculugu, kamera-çekim-aydinlatma, dron, kurgu-montaj gibi egitimler verildi.

Egitimlerin ardindan akademi tarafindan 24 televizyon ve 38 YouTube programi, 2 tiyatro oyunu, 14 kisa film, 1 belgesel, 4 tanitici reklamin yani sira Sanayi ve Teknoloji Bakanligi Kalkinma Ajanslari Genel Müdürlügü’nün 8 Mart Dünya Kadinlar Günü reklam çekimini yapti. Hazirlik asamasi, çekimi ve montaji ile 40 günlük bir emegi sonucunda ortaya çikan reklam, büyük prodüksiyonlari bile geride birakarak adindan söz ettirdi.

Hedef uluslararasi projelerde yer almak

FKA uzmani Muhammet Çubuk, “Elazig Belediyesi Sineme Akademisi projesini, çerçevesinde gençlere yönelik hem sahne önü hem de sahne arkasi alanlarda egitimler verildi.

Projenin çiktilarini da somut olarak görme imkanimiz oldu. RTS bölümlerini yazip yerlesen arkadaslarimiz oldu. Bölgemizde ve disarda farkli reklam ajanslarinda televizyonlarda istihdam edilen arkadaslarimiz oldu. Sonrasinda da bakanligimizin belirledigi kadin istihdami ve girisimciligi temasi yönelik 8 Mart Dünya Kadinlar Gününü kutladigi bir reklam filmini çektik” dedi.

Belediye olarak kültürden sanata birçok alanda olduklarini aktarana Kültür ve Sosyal Isler Müdürlügü Mustafa Aksu, ’’Elazig Belediyesi Sinema Akademisi bizim yapmis oldugumuz faaliyetlerinde bir tanesi. FKA ile ortaklasa yapmis oldugumuz bir proje. 2022 yilinda faaliyete baslaniliyor . Burada egitim alan insanlarimiz dezavantajli guruplardan seçiliyor ve ikiye ayriliyor. Ilk olarak issiz, sigortasi olmayan ögrenci tercih ediliyor. Ikinci gurup ise yas araligi olmaksizin her türlü vatandasimizin faydalanabilecegi bir gurup olusturuluyor. Bunlarda burada 8 aylik bir egitim görüyorlar” diye konustu.

Verilen egitimler hakkinda bilgi veren Elazig Belediyesi Sinema Akademisi Koordinatörü Ibrahim Polat, ’’Elazig Belediyesi Sinema Akademisi bünyesinde sahne oyunculugu, kamera önü oyunculuk, senaryo yazma, ses, isik, görüntü, dublaj, kurgu, montaj gibi alanlarda farkli dallarda egitimler verdik. Egitimlerden sonraki dönemde yerel medya ve Youtube için programlar yapildi. Tiyatro oyunlari ve skeç programlari yapildi. Biraz daha ulusala açilma ihtiyaci duyuldu. Bu noktada da bir belgesel çekimimiz oldu. Bir internet dizisi üzerine çalisiyoruz. Ulusal bir reklam filmi çektik. 8 Mart Dünya Kadinlar Günü üzerine bir reklam çektik. Proje yerelden ulusa ve uluslararasi festivallere ulasmak için projeler üretme noktasina geldi” seklinde konustu.



“Proje Elazig Belediyesinin vizyonunu ve FKA’nin sehre verdigi önemi ve destegi gösteriyor"

Kursun önemine deginen Elazig Belediyesi Sinema Akademisi Koordinatörü Yilmaz Atila, “Bu proje için Belediye Baskani Sahin Serifogullari ve FKA’ya çok tesekkür ediyoruz. Daha önce devlet bünyesinde herhangi bir kurumda bu is hiçbir zaman kurslar disinda düsünülmemis. Elazig Belediyesi Sinema Akademisi projesi 13 aylik süreciyle birlikte bir akademi yapisiyla birlikte bir devlet kurumunun bu tarz sosyal bir projeyi üstlendigi ilk projedir. Elazig Belediyesinin vizyonunu ve FKA’nin sehre verdigi önemi ve destegi gösteriyor. Bu proje, özellikle Istanbul’un disinda medya sektöründe kendini gelistirmek isteyenlere bir umut oldu. Ankara’nin dogusunda imkanlar çok az. Buradaki gençlere bir firsat esitligi sundu. Bu bakimdan proje farkli bir noktaya evriliyor. Özellikle son çektigimiz reklam filmi Istanbul’daki büyük ajanslarin çok büyük paralar ile çektigi reklam filmlerinin disinda, bu kadar büyük bir prodüksiyon ve emegin olusturdugu ilk reklam bile olabilir” dedi.



"Hedefimde bu sektörde çalismak"

Kursiyerlerden Orhan Emir Uçar ise “Elazig Belediyesi Sinema Akademisi ögrencisi olarak burada 4 ana dalda egitim aldik. Senaryo, set, oyunculuk ve seslendirme olmak üzere egitim aldik. Bu imkanlari sunduklari için kendilerine tesekkür ediyorum. Hedefimde bu sektörde çalismak. Sahne oyunlari, reklam filmi, kisa film çekimleri oldu. Yarismalara da katildik. Bize çok sey katti” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile