Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'dan kur açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'dan kur açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan: Hükümetimizin ihracatı desteklemek amacıyla yüksek döviz kuru hedeflediğine yönelik yorumlar doğru değil.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, "Döviz kuruna ilişkin son dönemde yapılan hükümetimizin ihracatı desteklemek amacıyla, yüksek döviz kuru hedeflediğine yönelik yorumlar doğru değil. Türkiye dalgalı kur rejimi uygulamaktadır, kurun değeri de piyasada belirlenir" dedi.



"KÜRESEL GELİŞMELERİN ETKİSİYLE FİNANSAL PİYASALARDA DALGALANMALAR YAŞANDI"

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda konuşan Bakan Elvan, "Son 2 aydır, küresel gelişmelerin de etkisiyle, finansal piyasalarda dalgalanmalar yaşandı. Piyasa faizlerinde, varlık fiyatlarında, döviz kurunda ve beklentilerde yaşanan hareketliliğin farkındayız. Tüm bu unsurlar, entegre bir şekilde enflasyon görünümünü şekillendiriyor, dolayısıyla, burada, hiçbir ilgili dinamiğin göz ardı edilemeyeceği kanaatindeyim. Küresel konjonktür ve yurt içi enflasyonun seyri temkinli olmayı gerektiriyor." diye konuştu.

"125 MİLYAR TL'LİK KAMU GELİRİNDEN VAZGEÇTİK"

Bakan Elvan, vergi ayarlamalarının enflasyon üzerindeki etkisine de değinerej, "Yapılan indirim ve fiyat ayarlamalarının TÜFE'yi düşürücü etkisi yaklaşık 5,3 puan olurken, bu uygulamalar sonucunda 125 milyar TL'lik kamu gelirinden vazgeçtik." dedi.

"YÜZDE 9'UN ÜZERİNDE BÜYÜME BEKLİYORUZ"

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, "2021 yılında büyümenin dengeli bir görünüm ile yüzde 9'un üzerinde gerçekleşmesini bekliyoruz. Büyümenin en az yüzde 65'i yatırımlar ve net dış taleple desteklenecek." dedi.

Elvan şunları kaydetti:

"Türkiye ekonomisinin en güçlü çıpası kamu maliyesidir. Mali disiplin şiarımızdan asla vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz. 2021 yılı bütçemizde yüzde 4,3'lük bir bütçe açığı öngörmüştük. Bu yılı yüzde 3,5'in altında bir bütçe açığıyla kapatacağız. Esnafın 2021'den önce kullandığı hazine destekli kredilerin faizlerinin ortalama yüzde 75'ini yıl sonuna kadar biz karşılayacağız."

Ayrıntılar geliyor...

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile