Her 100 Bin Kisiden En Az 3 Kiside Ve En Çok Erkeklerde Görülüyor

Her 100 Bin Kisiden En Az 3 Kiside Ve En Çok Erkeklerde Görülüyor

En az her 100 bin kisiden 3’ünde ve kadinlara oranla erkeklerde daha sik görülen beyin tümörü ve tedavisi hakkinda bilgilendirmelerde bulunan Op. Dr. Selçuk Gözcü, ayrica tam donanimli bir merkez, ekip yaklasimi ve multidisipliner tedavi anlayisinin öneminden bahsetti.

Toplumda giderek artan ve endise kaynagi haline gelen beyin tümörleri hakkinda BHT CLINIC Istanbul Tema Hastanesi Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahisi Op. Dr. Selçuk Gözcü detayli bilgilendirmede bulunarak, tanisi ve tedavisindeki önemli noktalara dikkat çekti.

Öncelikli olarak beyin tümörünün tanimindan bahseden Op. Dr. Selçuk Gözcü, “Tümör, vücudumuzda olmamasi gereken bir yerde olusan bir doku ya da herhangi bir dokunun olmasi gereken yerde kontrolsüz büyümesi anlamina gelir. Vücudumuzda çok da fazla önemsemedigimiz yag bezeleri ve et benleri de tümör kavramina girebilir. Ancak her tümör öldürücü olmasa da beyin tümörlerinde beyin dokusunun istisnai bir durumu vardir. Iyi huylu tümörler de beyin kafatasi içinde kapali bir odada yer aldigindan öldürücü olabiliyor. Bu nedenle beyin tümörlerinin tümü öldürücü olmasa da, mutlaka kontrol altinda tutulmali ve dogru müdahale edilmedir” diye ifade etti.



Beyin tümörü yaslara göre farklilik gösteriyor

Beyin tümörünün toplumda görülme sikliginda da bahseden Op. Dr. Gözcü, “100 bin kiside 3-5 arasindadir. Sari irkta ve kadinlara oranla erkeklerde görülme orani daha çoktur. Kadinlarda ise iyi huylu olan menenjiom daha çok görülür. Beyin tümörü hemen hemen her yas araliginda görülmektedir. Ayni zamanda beyin tümörleri yasa göre farklilik gösterir. Örnegin; kötü huylu beyin tümörü daha çok çocuklarda ve 60 yas üzerinde görülür. Iyi huylu beyin tümörü ise geri kalan yas araliklarinda daha sik karsilasilir” dedi.



Tani sekli ve tedavi yaklasimlari nasil ilerliyor

Beyin tümörlerinin nasil tespit edilecegi konusunda da bilgilendirmelerde bulunan Dr. Gözcü, “Tam donanimli bir hastane tercihi hem tani hem de tedavide basariyi etkiler. Beyin tümörü tanisinda altin standart olan Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR) ile beyin tümörünün türü hakkinda kabaca bir fikir elde edilir ve sonrasinda patoloji laboratuvar incelemesi ile beyin tümörü olup olmadigi net olarak anlasilir. Ileri radyolojik görüntüleme yöntemleriyle beyin tümörlerinin detayli bir sekilde gösterilmesi ve tanimlanmasi tedaviyi planlama açisindan son derece önemlidir. Teknolojik gelismeler tani konulmasi ve patolojilerin tanimlanmasinda büyük kolayliklar saglamaktadir. Hastaya kontrast madde verilerek gerçeklestirilen ‘BT anjiyo’, beyin damar hastaliklarinin tanisinda önemli yer tutmaktadir. Bu sayede damarlarin yapisi rahatlikla görüntülenebilmektedir. Beyin dokusunun ve hastaliklarinin degerlendirilmesinde ise ön plana çikan görüntüleme yöntemi MR yani ‘Manyetik Rezonans’tir. Standart MR görüntüleme ile beynin sadece anatomik ve yapisal durumu hakkinda bilgi elde etmek mümkün iken, yeni teknolojiler ile beynin metabolik, biyokimyasal ve hemodinamik yapisi hakkinda da bilgi sahibi olunabilmektedir. Beyinde bulunan lezyonlar hakkinda bilgi sahibi olmak için bilinen yöntemlerle biyopsi yapmak zor, riskli ve zaman alici olabilmektedir. Ileri MR görüntüleme yöntemleri ile beyinde süphelenilen lezyonun tümör olup olmadigi belirlenebilir. Difüzyon MR, DTI MR, Fonksiyonel MR, Perfüzyon MR ve MR spektroskopi gibi ileri MR görüntüleme yöntemleriyle tümörün yayginligi, türü, metabolik- biyokimyasal yapisi, konusma, görme ve hareket etmeyi saglayan alanlar ve yolaklar ile olan iliskisi degerlendirilebilir. Ileri MR görüntüleme yöntemleriyle elde edilen veriler, tedavi yaklasimlarinin belirlemesini saglamaktadir” seklinde konustu.



Belirtilere dikkat

Son olarak da belirtileri hakkinda uyarilarda bulunan ve ihmal edilmemesi gerektiginin altini çizen Gözcü, “Beyin tümörü belirtileri kusma, siddetli bas agrisi, konusma ve görme bozuklugu, kol ve bacakta güçsüzlük seklinde siralanabilir. Beyin tümörü belirtilerine sahip olan kisiler beyin cerrahisi ya da nöroloji uzmanina basvurmalilar” diyerek konusmasini sonlandirdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile