Her Yil 1.9 Milyon Kisi Isle Baglantili Nedenlerle Hayatini Kaybediyor

Her Yil 1.9 Milyon Kisi Isle Baglantili Nedenlerle Hayatini Kaybediyor

Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) ve Uluslararasi Çalisma Örgütü’nün (ILO) ortak tahminlerine göre, 2016’da isle baglantili nedenlerle 1.9 milyon kisi hayatini kaybetti.



Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) ve Uluslararasi Çalisma Örgütü (ILO) ortakligiyla hazirlanan "Isle Ilgili Hastalik ve Yaralanma Yüküne Iliskin Ortak Tahminleri, 2000-2016: Küresel Izleme Raporu" yayinlandi. Rapora göre, 2016 yilinda ise bagli hastaliklar ve yaralanmalar nedeniyle 1.9 milyon kisi yasamini yitirdi. Raporda, ise bagli ölümlerin çogunun solunum ve kardiyovasküler hastaliklardan kaynaklandigi belirtildi. Ölümlerin yüzde 81’inin bulasici olmayan hastaliklardan kaynaklandigi kaydedilen raporda, ölümlerin en büyük nedenlerinin ise 450 bin ölümle kronik obstrüktif akciger hastaligi, 400 bin ölümle inme ve 350 bin ölümle iskemik kalp hastaliklari oldugu bildirildi.

Mesleki yaralanmalar nedeniyle 360 bin kisinin hayatini kaybettigi, bu sayinin da isle baglantili ölümlerin yüzde 19’una denk geldigi aktarildi. Uzun çalisma saatleri, isyerinde hava kirliligi, astima neden olan kanserojen maddeler, ergonomik risk faktörleri ve gürültüye maruz kalma gibi toplam 19 mesleki risk faktörünün degerlendirildigi raporda, en önemli risk faktörünün yaklasik 750 bin ölümle baglantili olarak çalisanlarin uzun çalisma saatlerine maruz kalmasi gösterildi. Isyerinde hava kirliligine (partikül madde, gaz, duman) maruz kalmanin ise 450 bin ölüme yol açtigi belirtildi.

Raporda, ise bagli hastalik ve yaralanmalarin saglik sistemlerini zorladigi, üretkenligi azalttigi ve hane gelirleri üzerinde çok ciddi etkisi olabilecegi yönünde uyarilar yer aldi. Dünya genelinde ise bagli ölümlerin 2000 ve 2016 yillari arasinda yüzde 14 düstügü ifade edildi. Bu düsüsün isyerlerinde saglik ve güvenlik yönünde iyilesmeler oldugunun isareti olabilecegine dikkati çekilerek, uzun çalisma saatlerine maruz kalmayla baglantili kalp hastaliklari ve inmelerden kaynaklanan ölümlerin sirasiyla yüzde 41 ve yüzde 19 arttigi bildirildi.



DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, bu kadar çok kisinin is nedeniyle yasamini yitirdigini görmenin sok edici oldugunu ifade ederek, “Hazirlamis oldugumuz rapor, is sagligi ve güvenligine yönelik hizmetlerin evrensel kapsama alinmasini saglamak ve bu konudaki taahhütleri yerine getirerek, isçilerin saglik ve güvenligini iyilestirmeleri ve korumalari için ülkeler ile isletmelere bir uyaridir” dedi.



ILO Genel Direktörü Guy Ryder ise söz konusu tahminlerin, ise bagli hastalik yükü hakkinda önemli bilgiler içerdigini vurgulayarak, “Bu bilgiler daha saglikli ve güvenli isyerleri olusturabilmek için politikalari ve uygulamalari sekillendirmede bize yardim edebilir. Hükümetler, isverenler ve isçiler hep birlikte isyerlerinde risk faktörlerine maruziyeti azaltmak için önlemler alabilir. Çalisma düzeni ve sistemlerinde degisiklikler yapilarak da bu risk faktörleri azaltilabilir veya ortadan kaldirilabilir. Son çare olarak, kisisel koruyucu donanim, yaptiklari is geregi bu maruziyetlerden kaçinamayan isçileri korumaya yardimci olabilir” ifadelerini kullandi.

DSÖ Çevre, Iklim Degisikligi ve Saglik Birimi Direktörü Maria Neira da, “Bu sekilde, yaklasik 2 milyon erken ölüm önlenebilir. Ise bagli saglik tehditlerinin gitgide degisen dogasini hedef almak için mevcut arastirmalara dayanarak önlemler alinmasi gerekmektedir. Isçilerin saglik ve güvenliginin saglanmasi ve bu konuda hiçbir isçinin geride birakilmamasi saglik ve isgücü sektörünün ortak sorumlulugudur. BM Sürdürülebilir Kalkinma Amaçlari dogrultusunda, saglik ve isgücü sektörü bu büyük hastalik yükünü ortadan kaldirmak için birlikte, el ele çalismali” diye konustu.



Öte yandan, 20-23 Eylül 2021 tarihinde sanal ortamda toplanacak olan XXII. Dünya Saglik ve Güvenlik Kongresi öncesinde yayinlanan söz konusu küresel izleme raporu, DSÖ’nün ise bagli hastalik yüküne iliskin en kapsamli çalismasi ve bu konuda ILO ile yapilan ilk ortak degerlendirme oldu. DSÖ ve ILO’nun bu ilk ortak küresel izleme raporu ile politika belirleyicilerin ülke, bölge ve küresel düzeyde ise bagli saglik kayiplarini takip etmelerini saglanmasi hedefleniyor. Böylece, çalisanlarin saglik durumlarini iyilestirmek ve saglikta esitligi gerçeklestirmek için uygun müdahalelere yönelik daha odakli kapsam belirleme, planlama, maliyetlendirme, uygulama ve degerlendirmeyi mümkün kilmasi planlaniyor. Raporun en önemli rolünün ise isyerinde sagligin desteklenmesi ve is sagligi hizmetleri konusunda olacagi düsünülüyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile