Hisarcık Myo Öğrencilerine Sigara, Kanser Ve Lösemi Anlatıldı

Hisarcık Myo Öğrencilerine Sigara, Kanser Ve Lösemi Anlatıldı

Kütahya'nın Hisarcık ilçesinde öğrenim gören DPÜ'ye bağlı Meslek Yüksekokulu öğrencilerine, İl Sağlık Müdürlüğü ve İlçe Toplum Sağlığı Merkezi tarafından kanser türleri, korunma yolları ve erken teşhis lösemi hastalığının belirtilerin ve tedavi yöntemleri, konularında bilgi verildi

Kütahya'nın Hisarcık ilçesinde öğrenim gören DPÜ'ye bağlı Meslek Yüksekokulu öğrencilerine, İl Sağlık Müdürlüğü ve İlçe Toplum Sağlığı Merkezi tarafından kanser türleri, korunma yolları ve erken teşhis lösemi hastalığının belirtilerin ve tedavi yöntemleri, konularında bilgi verildi.
Meslek Yüksekokulu amfisinde verilen konferansa öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı. Konferansta konuşan İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şube Müdürü Eyüp Avcı, "Kanser, çağımızın en sık rastlanan hastalıklarından biridir. Vücudu oluşturan hücrelerin kontrolsüz ve anormal şekilde çoğalmaları sonucunda ortaya çıkan bir hastalıktır. Hücrelerde önce bulunduğu yerde sınırsız bir çoğalma yeteneği ardından da daha uzak yerlerde çoğalma yeteneği (metastaz) gelişir. Genlerdeki mutasyon denilen değişikliklere bağlı kazanılmış işlev bozukluğuyla oluşur. Vücudun tüm doku ve organlarında kanser oluşabilir. Kalp-damar hastalıklarından sonra ikinci en çok öldüren hastalıktır. Önlenebilir bir hastalıktır. Tüm kanserlerin yüzde 30'unun; Kanserden ölümlerin yüzde 50'sinin;Akciğer kanserinin yüzde 90'nının nedeni sigaradır. Akciğer kanserlilerin yüzde 60'ı 1 yıl, yüzde 85'i 5 yıl içinde ölür. 2007 yılında sigaraya bağlı hastalıklardan yaklaşık olarak; dünyada 5 milyon kişi, ülkemizde ise 100 bin kişi öldü. 2030 yılında, her yıl dünyada 10 milyon kişinin, ülkemizde ise 240 bin kişinin öleceği tahmin edilmektedir. Ülkemizde 1970'li yıllarda sebebi bilinen ölümler arasında 4. sırada yer alan kanser, son yıllarda Kalp-Damar hastalıklarından sonra 2. sıraya yükselmiştir. Tüm ölümlerin yüzde 13 kadarını kanserler oluşturmaktadır. Diğer kanser vakalarını ise kalın bağırsak, meme ve prostat tümörleri oluşturur. Kanser nedenleri olarak, beslenme hataları, sigara, enfeksiyon hastalıkları, mesleki hastalıklar, alkol, çevre kirliliği, gıdalara konan katkı maddeleri ve bilinmeyenlerdir. Kanser devamlı açlıktan ölmenin eşiğindedir ve vücuttan kendisini şekerle beslemesini talep etmektedir. Vücut, kanseri beslemeye çalışırken mütemadiyen kapasitesinin üstünde çalışır. Eğer sevdiği besini vermezseniz kanser açlıktan ölmeye başlar. Kanserden korunmanın yollarına gelince; Un ve şekerden kaçınarak insülin direncini yenin. Ekmeği az tüketin. Beyaz ekmeği hiç yemeyin. Tam tahıl (buğday, çavdar, yulaf) ekmeği ya da rüşeymli ekmek yiyin. Hiçbir şekilde tatlandırıcı ve tatlandırıcı içeren 'light' hafif yiyecek ve içecek tüketmeyin. Katkı maddesi ilave edilmiş, paketlenmiş gıdaları yemeyin. Bol taze sebze ve meyve yiyin" diye konuştu
Hisarcık Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Hakan Ünek daha sonra öğrencilere lösemi hastalığının belirtilerini anlattı. Klinik bulgular tedavi yöntemleri konusunda bilgi verdi.
Hastalığın erken teşhis edilmesi halinde tedavi edilebildiğini vurgulayan Ünek, löseminin klinik belirtilerinin, ''halsizlik, iştahsızlık, solukluk, düşmeyen ateş, deride morluklar veya küçük kırmızı kanama odakları, burun ve diş etlerindeki kanamalar'' olduğunu söyledi.
Her yıl ortalama 1500 çocuğun lösemiye yakalandığını kaydeden Ünek, '' Lösemi her yaşta görülmektedir. En sık çocukluk çağında 2â€"5 yaşlarında artmaktadır. 1 yaşın altında, 10 yaşın üstündeki yeni vakalarda tedaviye cevap azalmaktadır '' dedi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile