Hitit Üniversitesindeki Arastirma Çorum Leblebisinin Saglikli Bir Atistirmalik Oldugunu Ortaya Koydu

Ögretim Görevlisi Hakan Apaydin: 'Günlük yaklasik 150 gram Çorum leblebisi yiyen biri, mineral ihtiyacinin büyük bölümünü buradan karsilayabilir' 'Arastirmamizin sonuçlarindan yola çikarak, obezite ile mücadelede leblebiyi alternatif atistirmalik olarak öneriyoruz'.

Hitit Üniversitesince yapilan çalisma sonucunda, Çorum leblebisinin besin degeri yüksek ve saglikli bir atistirmalik oldugu tespit edildi.

Çorum Belediyesi ve Hitit Üniversitesi ortakliginda yürütülen "Çorum Için Bir Projem Var" projesi kapsaminda, Hitit Üniversitesi Ögretim Görevlisi Hakan Apaydin, "Meshur Çorum Leblebisinde Farkli Kavurma Kosullarinda Olusan Fiziksel ve Kimyasal Degisimlerin Belirlenmesi" konulu arastirma projesini hayata geçirdi.

Arastirma kapsaminda, kentteki farkli satis noktalarindan alinan leblebi numunelerinin "Lazer-Indüklü Plazma Spektroskopisi" cihaziyla mineral içerigi belirlenerek emilimine bakildi, diger kuruyemislerle de kiyaslandi.

Çalisma sonucunda Çorum leblebisinin, besin degeri yüksek ve saglikli bir atistirmalik oldugu laboratuvar ortaminda kanitlandi.

Apaydin, AA muhabirine, arastirma sonucunda leblebiden emilen mineral miktarinin günlük ihtiyaç duyulan mineral miktarinin ne kadarini karsiladigini analiz ettigini ve sasirtici sonuçlara ulastigini söyledi.

Proje kapsaminda leblebiyi mineral degerleri açisindan birçok kuruyemis ile de kiyasladiklarini anlatan Apaydin, "Leblebinin ayni zamanda baklagillerden olmasindan dolayi sahip oldugu yüksek protein degeri, mineral emilim düzeyi ve kolay sindirimi gibi özelliklerinden dolayi çogu kuruyemisten çok daha besleyici oldugunu tespit ettik. Çorum leblebisinin yüksek protein içerigiyle günlük mineral ihtiyacinin önemli kismini karsilayacak düzeyde mineral içerdigini belirledik. Günlük yaklasik 150 gram Çorum leblebisi yiyen biri, mineral ihtiyacinin büyük bölümünü buradan karsilayabilir." dedi.

Apaydin, özellikle sporculara düzenli leblebi tüketmeyi tavsiye ettigini belirterek, "Çorum leblebisinin yüksek protein içeriginin yani sira, önemli düzeyde mineral içermesi ve yüksek mineral emilimi sayesinde günlük mineral ihtiyacinin karsilanmasi konusunda sporcular için bile iyi bir kaynak olabilir." ifadesini kullandi.

- "Obezite ile mücadelede leblebiyi öneriyoruz"

Atistirmalik ürünlere ilginin giderek arttigina isaret eden Apaydin, söyle devam etti:

"Son yillarda artan atistirmalik tüketimi göz önüne alindiginda, besin degeri yüksek olan leblebinin tüketici begenisine sunulurken yüksek kalitede olmasi oldukça önemli. Tüketicilere 'atistirmaliklardan uzak durun' demek yerine leblebi gibi besleyici atistirmaliklara yönlendirmek toplum sagligi açisindan büyük önem arz etmektedir. Dünya Saglik Örgütü yayinladigi raporda asiri kilo ve obezite ile mücadelede meyve, sebze, baklagiller, kepekli tahillarin yani sira özellikle kuruyemis tüketiminin artirilmasinin önemine deginmistir. Bizim arastirmamizin sonuçlarindan yola çikarak, obezite ile mücadelede leblebiyi alternatif atistirmalik olarak öneriyoruz. Mineral emiliminin yüksek olmasi, besleyici özelligi ve içerdigi bilesikler bakimindan ele alindiginda sinir degerlere uydugunu gördügümüz Çorum leblebisinin günlük atistirmalik besin olmasi gerektigini rahatlikla söyleyebiliriz."

Hitit Üniversitesince yapilan bilimsel çalismanin sonuçlari kentteki leblebiciler tarafindan memnuniyetle karsilandi.

Leblebicilerin yogun olarak bulundugu Tashan Caddesi'ndeki bir leblebi dükkaninin Isletme Müdürü Selamettin Ekici, Çorum leblebisinin faydalarinin bilimsel olarak ispatlanmasinin kendilerini memnun ettigini kaydetti.

Yillardir müsterilere leblebinin faydalarini anlattiklarini aktaran Ekici, "Biz anlattigimizda bilimsel dayanagi olmadigi için yeterince ikna edici olmuyordu. Artik bilimsel olarak ispatlanmis bilgiler var. Çorum leblebisini diyetisyenler, doktorlar saglikli yasam için tavsiye ediyor. Burada çok çesitli çerez satiyoruz. Hepsi faydali ama en faydalisi Çorum leblebisi." diye konustu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile