HSYK Başkanvekili Özbek: İptal ediliyormuş gibi izlenim vererek iptal edilmemiş gibi bir karar (2)

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Kadir Özbek, anayasa değişikliği paketine ilişkin kararı, 'iptal ediliyormuş gibi izlenim verer

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Kadir Özbek, anayasa değişikliği paketine ilişkin kararı, 'iptal ediliyormuş gibi izlenim vererek iptal edilmemiş gibi bir kararın ortaya çıkması' olarak değerlendirdi. Özbek, yazık olduğunu ifade etti.

HSYK'ya gelişinde gazetecilerin sorularını cevaplayan Özbek, "Yürütmenin, sayın bakanın ve yürütmenin diğer mensuplarının da bu karardan memnun olduklarını ifade edebilirim. İşin esasına girilip, öyle bir inceleme yapılmış olması açısından birtakım yakınmalarda bulunuluyor." dedi. Açıklamalarının kişisel görüşü olduğunu dile getiren Özbek, işin esasına girildiyse bu noktadan daha esaslı unsurlardan iptal çıkması gerektiğini ileri sürdü. İptal kararının beklentilerini karşılamadığını kaydeden Özbek, başkanın açıklaması ve yaklaşımları ile gerekçeyi görmediğini belirtti.

Özbek, şunları söyledi: "Sanki işin esasına girme kararı alınmış daha sonra da kuvvetler ayrılığı ve hukuk devleti ilkesi açısından bir değerlendirme yapılmış. Bu noktada da sadece iki küçük noktanın hukuk devleti ilkelerine aykırı olduğu düşüncesi hakim olmuş gibi bir izlenim edinildi. Oysa bu belirtilen iki nokta sıradan konuyla ilgilenen vatandaşların bile bu kadar da olur mu, böyle aykırılık bu metne nasıl girebilir diyecekleri ölçüde çok aykırı düzenlemelerdi. Bu sebeple beklentilerimize karşılık vermedi. Daha da önemlisi kuvvetler ayrılığı ilkesini ihlal edilmemesi gerektiğini söylüyorduk. Bu değişiklik ve düzenlemede bu noktalara, bu ana ilkelere aykırılık var diyorduk. Bunların en önemlisi de yürütmenin Adalet Bakanlığı'nın kurul içindeki örtülü, gizli bir takım bağlantı noktalarının kesilmemiş olması."

Kararla yürütmenin kurul üzerindeki etkisinin sürdürüleceğin iddia eden Özbek, değişen çok bir şey olmadığını savundu. 'Paket bu haliyle geçerse devletin çatısı yok olabilir' sözlerinin hatırlatılması üzerine ise Özbek, devletin çatısı derken hukuk devletini, kuvvetler ayrılığı ilkesini kastettiğini ileri sürdü. Bu konudaki endişelerinin sürdüğünü dile getiren Özbek, memleketin hayrına olmasını diledi.

Kurul olarak daha sonra detaylı değerlendirme yapacaklarını ifade eden Özbek, "Gene halka oynanıyor. Referanduma yönelik bir propaganda yürütülüyor. Burada en büyük rahatsızlık yargıyı kötüleyerek işleyişini sanki düzenleniyor imajı vererek birtakım ifadelerde bulunuluyordu. Bu ne yargının çektiği sorunları ne de halkın çektiği sorunları giderecek bir düzenleme değildir. Teşkilatlanmaya yönelik bir düzenlemedir." diye konuştu.

Hükümetin karara dönük eleştirilerini ise 'timsah gözyaşları' olarak niteleyen Özbek, hükümet temsilcilerinin gözlerinin içinin güldüğünü iddia etti.

Hakim ve savcıların atanmasına ilişkin yaz kararnamesine yönelik bir soruya ise Özbek, kararnamenin dün kendilerine geldiğini belirtti. Bununla ilgili çalışmalarının süreceğini anlatan Özbek, bu kararnamede güz kararnamesinde ayrılan kısım ile ünvanlı olan bölümün gündeme gelmediğini söyledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile