Hür Doğu Türkistan Platformu'ndan İtidal Çağrısı

Hür Doğu Türkistan Platformu, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yıllardır devam eden insan hakkı ihlallerine ve şiddete maruz kalan soydaşları ve Türkiye'ye sığınan Doğu Türkistanlı vatandaşları itidale davet etti.

Platformdan yapılan açıklamada, Tayland'da gözaltına alınan 109 Uygur'un Çin'e iade edilmesinin Türkiye'de infiale sebep olduğu belirtildi.

Açıklamada, yakınlarının akıbetinden endişelenip bilgi almak için Tayland Konsolosluğu'na giden Uygur Türklerinin protestosu sırasında yayılan bazı yalan haberler üzerine istenmeyen olaylar yaşandığı hatırlatıldı.

Konuyla ilgili İstanbul ve Ankara'da yaşanan olayların tasvip edilmediği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Halkımızın can ve mal güvenliğini sağlayan Türk polisine yönelik Ankara'da birkaç provokatörün neden olduğu hoş olmayan hal ve hareketlerden duyduğumuz üzüntüyü, kamuoyu ile paylaşmak isteriz. Yıllardır bölgede devam edegelen insan hakkı ihlallerine ve şiddete maruz kalan soydaşlarımızı ve Türkiye'ye sığınan Doğu Türkistanlı vatandaşlarımızı itidale davet ediyoruz. Bu vesileyle Doğu Türkistanlı vatandaşlarımızı barışçıl protestolar esnasında, bize her zaman kucak açan Türkiyemizi uluslararası arenada müşkül durumda bırakacak şiddet içeren hareketlerden uzak durmaya, ülkemizde bulunan Çinli turist ve iş adamlarına zarar verecek her türlü davranış ve tahriki reddetmeye davet ediyoruz."

Türkiye, İslam dünyası ve insan haklarına duyarlı ülkelerden, Doğu Türkistan'da yaşayan 30 milyon Müslüman Türk'e destek olunması istenen açıklamada, Çin hükümetinin de hak ihlallerine son vermesi gerektiği bildirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Çin'e gerçekleştireceği ziyaretin ABD ve batı dünyasını rahatsız ettiği aktarılan açıklamada, sivil toplum kuruluşlarının da bu süreçte hassas davranmasının önemli olduğu vurgulandı.

Açıklamada, "Bizler Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan'ın Çinli muhataplarıyla yapacağı görüşmelerde, soydaşlarımızın yaşadığı sorunları gündeme getireceğine ve özellikle Tayland'ın geri gönderdiği Uygurların can ve mal emniyetlerinin güvence altına alınması için gerekli diplomatik girişimlerde bulunacağına ve takipçisi olacağına inanıyoruz" ifadelerine yer verildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile