Ibadete Açilmasina Sayili Günler Kalan Dr. Suat Günsel Camii Büyük Açilisa Hazir

Ibadete Açilmasina Sayili Günler Kalan Dr. Suat Günsel Camii Büyük Açilisa Hazir

62 kubbe ve 6 minaresi ile Kibris’in en büyük camisi olan Dr. Suat Günsel Camii’nin açilisi 11 Ocak Persembe günü gerçeklestirilecek. Türkiye ve KKTC devlet protokolünü bir araya getirecek açilista pek çok Müslüman ülkeden de temsilci bulunacak.

Türkiye’dekiler de dahil edildiginde bölgedeki 6 minareli 6’nci cami olma özelligine sahip olan, KKTC’nin en büyük camisi Dr. Suat Günsel Camii, 11 Ocak Persembe günü kapilarini açacak. Yakin Dogu Üniversitesi kampüsünde gerçeklesecek açilis töreni, basta Türkiye ve KKTC olmak üzere pek çok Müslüman ülke temsilcilerini bir araya getirecek. Büyük açilisa hazir olan caminin son görüntülerini içeren tanitim filmi sosyal medyada büyük bir ilgi ile karsilanirken, tanitim videosunun yayimlanmasinin ardindan pek çok kisi, Dr. Suat Günsel Camii’ni açilis öncesinde ziyaret etmeye devam ediyor.

Temelleri, 2013’te, dönemin Türkiye Cumhuriyeti Basbakan Yardimcisi Besir Atalay ve Diyanet Isleri Baskani Prof. Dr. Mehmet Görmez’in katilimi ile atilan Dr. Suat Günsel Camii, 10 yil süren büyük bir emekle tamamlandi. 30 bin metrekare alan üzerine insa edilen cami, 62 kubbe ve 6 minaresi ile KKTC’nin en büyük camisi olma özelligi tasiyor. Ayni anda 10 bin kisinin ibadet etmesine olanak saglayacak olan Dr. Suat Günsel Camii, Türkiye’deki camilerle birlikte bölgedeki 6 minareli 6’nci cami olma özelligi de tasiyor.

Kibris Türklerinin adaya biraktigi en önemli iz

Mimari tasarimi, mühendisligi ve insa sürecinden; kullanilan vitray, avize, alemlerine, kubbe ve iç mekan süslemelerinden ahsap ve tas isçiligine kadar bütünüyle Kibris Türkü’nün yetenekleri ile insa edilen Dr. Suat Günsel Camii, Kibris Türklerinin Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti döneminde adaya kazandirdigi en büyük abidevi eser olarak tarihe geçecek.

Dr. Suat Günsel Camii’nin öne çikan özellikleri

Kubbe ve Minareleri

62 kubbe ve 6 minaresi bulunan Dr. Suat Günsel Camisinde, ana kubbe 36,8 metre yükseklige ve 23,8 metre çapa sahip. Ana kubbe, daha küçük çaplarda 61 adet kubbe ile çevreleniyor. Cami kisminda 27 adet kubbe ile 9 adet yari kubbe; revak bölümünde ise 26 adet kubbe bulunuyor.

Alti minaresi bulunan caminin dört minaresinin her biri 76,2 metre yüksekliginde ve üç serefeli. Her biri 56,45 metre yüksekliginde olan diger iki minare ise iki serefeli.

Altin renkli paslanmaz çelik krom kaplamaya sahip olan kubbe ve minarelerde kullanilan malzemeler, yapilan anketle Kibris Türk Halki tarafindan belirlendi.

Vitraylar

Kibris Modern Sanat Müzesi sanatçilari tarafindan kendi atölyelerinde tasarlanarak hazirlanan vitraylar caminin 104 penceresini süslüyor.

Alemler

Camide, kubbe ve minare alemleri tamamen alüminyum döküm ve en büyügü 7 metre uzunluga sahip. Tüm dökümler yine Yakin Dogu Üniversitesi kampüsündeki atölyelerde yapildi.

Avizeler

Camide, 47 adet avizeye bulunuyor. Ana kubbedeki en büyük avize yaklasik 8 metre çapa sahip. Avizelerin tamami, Kibris Modern Sanat Müzesi sanatçilari tarafindan tasarlanarak kendi atölyelerinde üretildi.

Kubbe ve Iç Mekan Süslemeleri

Caminin kubbe içi ve iç mekan süslemelerinin tamami, yaklasik bir yillik el isçiligi ile Kibris Modern Sanat Müzesi sanatçilari tarafindan yagli boya teknigi ile tamamlandi.

Ahsap ve Tas Isçiligi

Caminin, detayli islemeleri ile dikkat çeken kapi, minber ve diger mobilyalari Yakin Dogu Olusumu bünyesindeki Ikas Mobilya tarafindan tasarlanarak üretildi. Gerçeklestirilen anket sonucunda halk tarafindan, caminin dis alanlarinda, Kibris’a özgü beyaz tas kullanilmasi kararlastirildi. Tas isçiligi de yine Kibris Türkü zanaatkarlarca gerçeklestirildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile