IKBY Ekonomisi İyileşme Sinyalleri Veriyor

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Planlama Bakanlığı Tasnif Kurulu Müdürü Eyyüp Gelali, terör örgütü DAEŞ'le yapılan savaş ve Bağdat'la yaşanan bütçe sorunu nedeniyle meydana gelen ekonomik krizin düzelmeye başladığını belirtti.

Gelali, AA muhabirine yaptığı açıklamada, DAEŞ saldırıları ve sonrasında yaşanan olayların sermayenin piyasadan çekilmesine yol açtığını ifade ederek, "DAEŞ'le mücadele ve bütçe sorunu nedeniyle bozulan ekonomi düzelmeye doğru gidiyor. Yaşadığımız krizler nedeniyle farklı sektörlerdeki yatırımlar yaklaşık 2 yıldır durmuştu" dedi.

IKBY hükümetinin haziran ayından bu yana petrolü kendi başına sattığını ve memur maaşlarının eskisi gibi aksatılmadığını hatırlatan Gelali, bunun genel ekonomiye de olumlu bir yansımasının olduğunu söyledi.

Son süreçte yaşanan gelişmelerin ekonomiyi canlandırdığını vurgulayan Gelali, krizin kısa bir gelecekte aşılacağını dile getirdi.

IKBY Şirketler Kurulu Müdürü Dilzar İsmail de Kürt bölgesinde iş yapan firmaların Irak genelinin 3 katı olduğuna dikkati çekerek, "O nedenle Erbil, Süleymaniye ve Duhok, yatırım konusunda ülkenin diğer vilayetlerine göre daha iyi durumda. Bu süreçte güçlü ve yüksek yatırımlar yapabilecek şirketlerin buraya yönelmesi için çaba gösteriyoruz" şeklinde konuştu.

IKBY'deki askeri ve siyasi gelişmelerin firmaların çalışmalarını yavaşlattığına işaret eden İsmail, "Bizdeki kayıtlı firmaların sayısı toplam 3 bindir. Yabancı şirketler yüzde 51'i, yerli firmaların da yüzde 50'si yatırımlarını azaltmış durumda. Fakat önümüzdeki süreçte bu durumun tersine döneceğini söyleyebiliriz. Oluşan atmosferde şirketler de yatırımlarını arttıracaktır. Yabancı şirketlerin sayısında da ciddi bir artış bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

İsmail, IKBY'de yüzde 45 ile en çok Türk firmalarının iş yaptığını onu yüzde 11 ile İran'ın izlediğini belirterek, "Türkiye, Kürdistan bölgesinde en çok firma bulunduran ülkedir. Bu sayının artmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile