Ikinci El Esya Saticilarina Önemli Uyarilar

Ikinci El Esya Saticilarina Önemli Uyarilar

Kayseri Barosu Avukati Emir Akpinar, ikinci el esya alim satimlarinda spot veya ikinci el esya alim satimi yapanlarin dikkat etmeleri gerekenler noktalara deginerek, “12 yasindan küçük bireylerden alinan esyalar hirsizlik suçunu olusturacaktir” dedi.

Spot isi yapanlarin ticaret yaptigi insanlari iyi tayin etmeleri gerektigini söyleyen Avukat Emir Akpinar, “Son dönemde ikinci el esya satan yerlerde veya spot magazalarda satilan esyalarin herhangi bir suça konu olabildigine iliskin bu isi yapan saticilarin belli basli ceza sorusturmalarinda süpheli sifatiyla ve devaminda sanik sifatiyla yargilandiklarini duyuyoruz. Yine son dönemde bu suça konu olaylarda nasil davranmasi gerektigini dogru bir sekilde ifade etmek ve belirtmek gerek ki, ikinci el esya satisi yapanlarin bu esyalari satin aldigi kisileri dogru sekilde tayin etmeleri gerekiyor. Örnek vermek gerekirse son dönemde Yargitay’a konu olan bir olaydan bahsetmek istiyorum. Yargitay önüne giden bir dosyada söyle bir hadise yasaniyor. Davaya konu olayda 8 yasinda bir çocuk annesine sürpriz yapmak amaciyla evdeki buzdolabini ikinci el esya alim satimi yapan bir sahsa 25 TL karsiliginda satiyor. Suç vasfinda düsülen yanilgi neticesinde sahsin haksiz menfaat temin ettiginden bahisle dolandiricilik suçundan hakkinda hüküm veriliyor. Suçun hirsizlik suçu oldugu da ancak temyiz asamasinda fark ediliyor. Her iki suçun da mülkiyet hakkini ve bu baglamda mal varligini ilgilendiren Türk Ceza Kanunu sistematiginde mal varligina karsi suçlar basligi altinda düzenlendigini belirtmek gerekiyor. Hirsizlik suçu zilyedinin rizasi olmadan baskasina ait tasinabilir bir mali bir yarar saglamak maksadiyla bulundugu yerden almak seklinde tanimlanabilir. Yargitay bu sebeple de 8 yasindaki bir çocugun buzdolabini satmasinin gerçek rizasi olmadigini belirterek, yasanan bu hadiseyi hirsizlik suçu olarak nitelemistir” dedi.



“Çalinti bir esyayi satmak da suç teskil edecektir”

Hirsizliga konu olmus baska bir esyanin satisinin da suç esyasini temin etme suçunu olusturabilecegini söyleyen Akpinar, sözlerine söyle sürdürdü:

“Dolandiricilikta ise hileli davranislarla bir kimseyi aldatip, onun veya baskasinin zararina olarak kendisine ve baskasina yarar saglamak söz konusudur. Söz konusu ayrima dikkat edilmeksizin sahsin sadece haksiz menfaat elde etmesi tek basina dolandiricilik olarak degerlendirilemez. Bu haksiz menfaatin elde edilmesinde aktif bir davranisi hile sayilabilecek karsisindaki kisiyi kandirmaya, hataya düsürmeye yönelik bir eylemi de olmalidir. Bu noktada hakimin somut olayin mahiyetini, kisinin içinde bulundugu sosyal çevreyi, yasini, yasiyla uygun gelisme derecesini, muhakeme ve algilama becerisini göz önünde tutarak, aldatilmaya elverisli iradesinin olup olmadigi hususunda degerlendirme yapacaktir. Hukuk sistematigimize göre 12 yasini bitirmemis çocuklari yaptiklari hareketlerin anlam ve önemini bilemeyeceklerinden aldatilmalarindan ve dolayisiyla dolandirilmalarindan da bahsedilemeyecektir. Belirtmek gerekir ki spot ve ikinci el esya alim satim isiyle ugrasan kimselerin söz konusu ikinci el esyayi aldiklari kimselerin 12 yasindan küçük oldugu takdirde hirsizlik suçuna vücut verilebilecektir. Ayni sekilde hirsizlik suçuna karismis bir esya ikinci el pazarlarinda satildigi takdirde yine ikinci el esya satisi yapan saticilar, suç esyasini temin etme suçundan yargilanabileceklerdir.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile