Beşeylül İlköğretim Okulu bahçesinde gerçekleştirilen şenlikte konuşan Kaymakam Turgut Çelenkoğlu, yerli tohum ve fide şenliğinin geleneksel hale getirilmesini ümit etti. Çelenkoğlu, “Yerli tohumun yaygınlaştırılması, çiftçilerimizin bunu kullanması amacıyla yapılan faaliyetin önemi her geçen gün daha iyi anlaşılıyor” dedi.
Yerli olmanın çok önemli olduğuna dikkat çeken Çelenkoğlu, “Dünya milletleri her üretimini kendisinin yapması konusunda büyük çaba sarf ediyor. Ülkemizde de yerli ve milli üretimin ne kadar anlamlı olduğu ortadadır. Milletimizin temel ihtiyacı olan gıda da yerli ve milli bir üretime dönmek ve bu konuda çalışma yapmak çok daha anlamlıdır” şeklinde konuştu.
Yerel tohumu koruduklarını ifade eden GEMA Vakfı Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu ise, “Hibrit ve GDO’lu tohumlara karşıyız. Bu konuda Salihli’nin Çamurhamamı Mahallesi’nde ve tüm Türkiye’deki etkinliklere vakıf olarak katılıyoruz. Burada bu yıl 40 bin fide ektik. Bu fidanları mahalle halkımıza dağıtacağız. Çamurhamamı Mahallemizde organik pazar kuruyoruz. Orada bu fidanları dağıtacağız. Organik tarımı da geliştireceğiz. Fasulyeden domatese, fasulyeden patlıcana kadar yaklaşık 40 çeşit fide ürettik” dedi.
Okul öğrencilerinden Ela Yüksel de yerli tohumun diğer adının ’atalık tohum’ olduğunu ifade ederken, Nevzat Doğan ise okul olarak fide şenlikleri yaptıklarını söyledi.
Doğan, “Okul olarak yerli fide ve tohum şenliğinin bu yıl ikincisini yaptık. Bu sefer yerli tohuma daha çok önem veriyoruz. Çünkü Türkiye yerli tohum ile kazanıyor. İthal ettik mi diğer ülkeler kazanıyor, biz kaybediyoruz” diye konuştu.
Konuşmaların ardından okul öğrencilerinin gösterileri ise etkinliğe ayrı bir renk kattı. Yerli Fide ve Tohum Şenliğine Kaymakam Turgut Çelenkoğlu başta olmak üzere Belediye Başkan Yardımcısı Mahmut Süreyya Karaoğlu, İlçe Milli Eğitim Müdürü İsa Dilek, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Demir, Müftü Adem Karakelebek, AK Parti İlçe Başkanı Selçuk Dinç, öğretmenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.
İlkokulda Yerli Tohum Ve Fide Şenliği
Manisa’nın Salihli ilçesinde, yerli tohumu yaşatmak amacıyla kısa adı GEMA olan Gediz Havzası Erozyonla Mücadele Çevre ve Ağaçlandırma Vakfı, Salihli Beşeylül İlkokulu ve Kıbrıs Girne Karşıyaka İlkokulu işbirliği ile "Yerli Tohum ve Fide Şenliği"nin bu yıl ikincisi gerçekleştirildi.