Irak Hükümeti Açiklamasi 'ABD'nin Saldirisinda 16 Kisi Öldü, 25 Kisi Yaralandi'

Irak Hükümeti Açiklamasi 'ABD'nin Saldirisinda 16 Kisi Öldü, 25 Kisi Yaralandi'

Irak hükümeti, ABD’nin Irak’ta Iran destekli milis gruplara yönelik gerçeklestirdigi saldirida 16 kisinin öldügünü, 25 kisinin de yaralandigini açikladi. Suriye Disisleri Bakanligi ise ABD’nin hava saldirilarinin mevcut çatismayi tehlikeli bir sekilde körükledigi ifade edildi.

Irak hükümeti, ABD’nin Ürdün’deki saldiriya karsilik Irak’ta bulunan Iran destekli Sii Hasdi Sabi güçlerine gerçeklestirdigi misilleme saldirisinin bilançosunu açikladi.

Irak Hükümeti Sözcüsü Basim el-Avvadi tarafindan yapilan açiklamada, "ABD’nin Anbar’in Akasat ile el-Kaim kasabalarindaki güvenlik güçlerimizin yani sira sivil yerlesim alanlarini hedef alan saldirilari sonucu aralarinda sivillerin de bulundugu 16 kisi hayatini kaybetti, 25 kisi de yaralandi" ifadelerini kullandi. El Avvadi ayrica ABD’nin saldiridan önce Irak hükümetini bilgilendirdigi yönündeki açiklamalari da yalanladi. Saldirinin baris ve istikrari saglama çabalarini baltaladigini ve Irak ile bölgenin güvenligini uçuruma sürükledigini vurgulayan El-Avvadi, “Irak hükümeti topraklarinin hesaplasma alani olmasini reddettigini yinelerken, uluslararasi toplum tarafindan kendisine verilen görevlerden ve yetkiden sapan koalisyon güçleri, Irak’ta güvenlik ve istikrarin tehdit edilmesine sebebiyet vermektedir” ifadelerini kullanmisti. Hasdi Sabi Anbar Operasyon Komutanligi da ABD’nin düzenledigi saldirida 16 kisinin öldügünü, 25 kisinin yaralandigini belirtti.



Suriye’den açiklama

ABD’nin Irak ve Suriye’ye gerçeklestirdigi saldirilara Sam’dan da tepki geldi. Suriye Disisleri Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, ABD’nin saldirilarinin uluslararasi barisi ve güvenligi tehdit ettigi belirtildi. Açiklamada, "ABD’nin saldirilari Orta Dogu’daki çatismayi çok tehlikeli bir sekilde körüklüyor" ifadeleri kullanildi. Saldirilarda ayrica çok sayida asker ve sivilin öldügü vurgulandi.

ABD, Ürdün saldirisina misilleme olarak Irak ve Suriye’deki Iran baglantili milisleri vurmustu

ABD Baskani Joe Biden, ABD askerlerinin bulundugu Ürdün’ün Suriye sinirindaki "Kule 22" adli üsse geçtigimiz hafta gerçeklestirilen ve 3 askerin ölümüyle sonuçlanan saldiridan Iran destekli milis gruplari sorumlu tutmus, saldiriya güçlü bir sekilde yanit verilecegini vurgulamisti.

85’ten fazla hedefi vurmustu

ABD Merkez Kuvvetler Komutanligi (CENTCOM) tarafindan gece saatlerinde yapilan açiklamada, ABD güçlerinin Irak ve Suriye’de Iran Devrim Muhafizlari Ordusu Kudüs Gücü’ne bagli milis gruplara karsi hava saldirilari gerçeklestirdigi duyurulmustu. ABD askeri kuvvetlerinin aralarinda ABD’den havalanan uzun menzilli B-1 bombardiman uçaklarinin da bulundugu çok sayida savas uçagiyla 85’ten fazla hedefi vurdugu, 125’ten fazla hassas güdümlü mühimmat kullanildigi belirtilmisti. Vurulan tesisler arasinda komuta ve kontrol merkezleri, roketler, füzeler, insansiz hava araci depolari, lojistik ve mühimmat tedarik tesislerinin yer aldigi kaydedilmisti. Vurulan 7 tesisten 4’ünün Suriye’de, 3’ünün Irak’ta oldugu ögrenilmisti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile