Iran Cumhurbaskani Reisi, AB Konseyi Baskani Michel Ile Afganistan'daki Durumu Görüstü

Iran Cumhurbaskani Ibrahim Reisi: 'Afganistan'da ülkeye baris, güvenlik ve kalkinma getirebilecek ve diger yandan Afganistan halkinin da güvendigi bir hükümetin kurulabilmesi için tüm ülkeler birbirleriyle etkilesime geçmelidir' AB Konseyi Baskani Charles Michel: 'Afganistan'daki 20 yillik NATO ve ABD varligindan birçok dersler çikarmamiz gerektigine inaniyorum'.

Iran Cumhurbaskani Ibrahim Reisi ile Avrupa Birligi (AB) Konseyi Baskani Charles Michel Afganistan'daki durumu ele aldi.

Iran Cumhurbaskanligindan yapilan yazili açiklamaya göre, Cumhurbaskani Reisi ile AB Konseyi Baskani Michel telefonda görüstü.

Görüsmede, Afganistan'daki gelismeler, Iran nükleer anlasmasinin tam olarak uygulanmasi, ABD'nin anlasmaya dönüsünün ele alindigi Viyana'daki nükleer müzakereler ve Avrupa ile Iran arasindaki ikili iliskiler masaya yatirildi.

Afganistan'da kapsayici bir hükümet kurulmasi gerektigini belirten Reisi, "Afganistan'da ülkeye baris, güvenlik ve kalkinma getirebilecek ve diger yandan Afganistan halkinin da güvendigi bir hükümetin kurulabilmesi için tüm ülkeler birbirleriyle etkilesime geçmelidir." dedi.

Reisi, Afganistan'daki 20 yillik ABD isgali süresince bu ülkedeki sorunlarin çözümünün askeri olmadiginin kanitlandigina dikkati çekerek, "Insan haklarina, kadin ve çocuk haklarina saygi, Iran'in Afganistan'daki ciddi endiseleridir. Afganistan halkinin vazgeçilemez haklarini korumak için elimizden gelenin en iyisini yapacagiz." ifadelerini kullandi.

AB'nin özellikle nükleer anlasma ve Iran ile iliskilerde ABD'den bagimsiz hareket etmesini beklediklerini vurgulayan Reisi, nükleer anlasmayi ihlal eden tarafin Iran degil ABD oldugunu ve buna karsilik AB'nin anlasmadaki yükümlülüklerini yerine getirmedigini söyledi.

Reisi, Tahran'in nükleer faaliyetlerini denetleyen Uluslararasi Atom Enerjisi Ajansinda (IAEA) Iran'a yönelik "yapici olmayan" herhangi bir yaklasimin da nükleer anlasmanin devami için Viyana'da sürdürülen nükleer müzakere sürecini de bozabilecegi uyarisinda bulundu.

- "Avrupa Birligi, Iran'in samimi bir ortagi olarak kalmak istiyor"

AB Konseyi Baskani Michel ise AB'nin Iran ile ikili iliskileri gelistirme ve ekonomik is birligini derinlestirme konusunda kararli oldugunu belirtti.

Konsey Baskani Michel, sözlerine söyle devam etti:

"Yaptirimlar AB-Iran iliskilerini olumsuz etkiledi ve bu durum da stratejik bagimsizlik kavraminin Avrupa Birligi için önem kazanmasinin nedenlerinden biri olmustur.

Avrupa Birligi'nin her seyden önce kendi çikarlarini gözetmesi gerektigi fikrinin güçlü bir destekçisiyim. Avrupa Birligi, bölgede daha fazla istikrar görebilmemiz için Iran'in samimi bir ortagi olarak kalmak istiyor."

Afganistan'daki durumdan ve mültecilerin Avrupa'ya yönelmesinden duydugu endiseyi dile getiren Michel, Afganistan'da istikrarin saglanmasi için Iran'in rolünün önemli oldugunu kaydetti.

AB'nin Afganistan'daki önceliginin Avrupa ile çalisan Avrupali ve Afganistan vatandaslarinin ülkeden güvenli sekilde tahliyesi oldugunu aktaran Michel, ABD'nin isgali sonrasindaki duruma iliskin ise "Afganistan'daki 20 yillik NATO ve ABD varligindan birçok dersler çikarmamiz gerektigine inaniyorum." degerlendirmesinde bulundu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile