Is Bankasi Tarimda Karbon Ayak Izi Ölçümünü Baslatti

Is Bankasi Tarimda Karbon Ayak Izi Ölçümünü Baslatti

Türkiye Is Bankasi, tarimda yeni, etkili teknolojiler gelistirilmesi ve sürdürülebilir tarim uygulamalarinin yayginlasmasi amaciyla yürüttügü çalismalarini sürdürüyor. Is Bankasi ve The European Fund for Southeast Europe (EFSE) is birligi ve Frankfurt School’un danismanliginda gelistirilerek ilk fazi tamamlanan proje ile dört ana ürün grubunda üreticilerin karbon ayak izi ölçümü gerçeklestiriliyor.



2022 yilinin Nisan ayinda Birlesmis Milletler (BM) nezdinde kurulan Net Sifir Bankacilik Birligi’ne üye olarak kredi portföyünden kaynaklanan etkileri yönetmek ve azaltim hedefleri belirlemek üzere çalismalara baslayan Türkiye Is Bankasi, The European Fund for Southeast Europe (EFSE) is birligi ve Avrupa’nin önde gelen finans ve yönetim okulu Frankfurt School’un danismanligi ile tarim sektörü için karbon ayak izi ölçümünü baslatti.

Proje çerçevesinde sürdürülebilir tarima destek olacak bankacilik ürünlerinin gelistirilmesine temel olusturmak amaciyla bir hesaplama araci gelistirildi. Bu sayede ürün çesidi, arazinin büyüklügü ve üretimin gerçeklestirildigi il bilgisi gibi veriler degerlendirilerek ürün bazinda ortaya çikan ortalama sera gazi emisyon miktari ölçümlenebiliyor.

Ilk etapta, Türkiye’deki tarimsal üretimin önemli bir kismini olusturan bugday, arpa, misir ve ayçiçegi özelinde hesaplama yapilabiliyor. Kisa süre içinde karbon ayak izi ölçümü yapilabilen ürün sayisinin 50’ye çikarilmasi hedefleniyor.

Çalismanin sonraki asamalarinda ise çiftçilerden alinacak ek bilgilerle uygulamanin interaktif hale getirilmesi ve üreticiye özel karbon ayak izi ölçümü yapilmasi planlaniyor. Ayrica, su ayak izinin yani sira küçükbas, büyükbas ve kanatli hayvan varliklarinin da ölçümlere eklenmesi hedefleniyor. Son asamada ise sera gazi emisyonlarinin ve su kullaniminin azaltilmasi ile topragin gereksiz islenmesinin önüne geçilmesi için alinabilecek önlemlerin arastirilmasi ve çiftçileri bu adimlari atmaya tesvik edecek bankacilik ürün ve hizmetlerinin gelistirilmesi öngörülüyor.

“Sürdürülebilir tarima geçisi tesvik ediyoruz”

Is Bankasi Genel Müdür Yardimcisi Izlem Erdem, konuya iliskin degerlendirmesinde, “Artan dünya nüfusu ve etkilerini giderek daha yogun olarak hissettigimiz iklim degisikliginin olusturdugu riskler tarim sektörünün stratejik önemini yadsinamaz noktaya getiriyor. Türkiye’nin iklim degisikliginden fazla etkilenecek ülkeler arasinda yer aldigini da göz önünde bulundurdugumuzda, sürdürülebilir tarima yönelik adimlari simdiden atmamiz gerekiyor. Biz bugüne kadar özellikle teknolojik imkânlardan faydalanarak çiftçilerimize pek çok çözüm sunduk. Ürün bazinda karbon ayak izi ölçümü de yeni projemizin ilk adimini olusturuyor. Çiftçilerimizin sürdürülebilir tarima geçisini tesvik edecek ürün ve hizmetleri gelistirmek üzere çalismaya devam edecegiz” diye konustu.



Tarimsal karbon ayak izi nasil hesaplaniyor?

Tarimsal üretimde karbon ayak izini hesaplama araci, Frankfurt School tarafindan tarim alaninda yürütülen çalismalar sonucu ve proje kapsaminda olusturulan kapsamli veri tabanindan yararlanarak ölçümü gerçeklestiriyor. Enerji tüketimi, atik yönetimi, gübre üretimi ve uygulamalari, tarim ilaci uygulamalari ve karbon stok degisimini içeren tarimsal faaliyetler sonucunda karbondioksit, nitrözoksit ve metandan olusan üç sera gazi açiga çikiyor. Söz konusu emisyon, üretim süreçlerini ve uluslararasi uygulamalari dikkate alan bir metodoloji ile kilogram karbondioksit esdegeri olarak hesaplaniyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile