İşitme Engelliler Konuşamadıkları İçin Gergin Oluyor

İşitme Engelliler Konuşamadıkları İçin Gergin Oluyor

“Sağırlar, toplumda kendini ifade edemedikleri için gergin oluyor” dedi.


Fırat Üniversitesi Prof. Dr. Mustafa Temizer Konferans Salonu'nda “Türk İşaret Dili ve İşitme Engelliler” paneli düzenlendi.

Yoğun ilginin olduğu panele konuşmacı olarak Türkiye İşitme Engelliler Federasyonu Başkanı Ercüment Tanrıverdi katılırken, konuşmalar işaret diline de çevrildi. Dünyada sağır kültürü olduğunu ve işitme engellilerin farklı bir yaşam sürdüğünü dile getiren Tanrıverdi, "Sesiz dünya dediğimiz gibi fiziki anlamda belli olmadığı için toplumda da çok kopuk yaşamışlar ve kendi dünyalarını, kültürlerini gerçekleştirmişler. Dünyada sağır kültürü dediğimiz farklı bir kültür var. Bu sağır kültürün getirmiş olduğu dil yapıları farklı, gramer yapıları farklıdır. Dünyanızda hiçbir sesin olmadığını düşünün, işitme engellilerimiz sadece gözden ibaret, çok fazla detaydan itibaren dünya oluşturuyorlar kendi içlerinde. Bende öyle bir ailede yetiştim. Duyan toplumun işitme engellileri tanımaması sebebiyle ve birbirleriyle iletişim sağlayamamalarından dolayı gergin oluyorlar. Sağır toplumun da kendini ifade edememenin getirmiş olduğu bir gerginlik, bir stres onların bünyesiyle buluşmuş, onların fiziksel, yapısal özelliklerinden birisi olmuş ve hayata bu şekilde devam etmiş. İlk kez sağırlarla bir araya gelen insanların da fark ettikleri şey bu oluyor. Ne kadar da gergin, sinirli bu insanlar derler ama asıl derdimiz birilerine kızmak değil, kendimizi anlatamamaktır. Kendilerini anlattıkları zaman bu sinir ve gerginlik ortadan kalkıyor" dedi.

Tanrıverdi, dinleyicilere işaret dilini anlattıktan sonra onlarla bir süre sohbet etti. Panel sonunda Tanrıverdi'ye, FÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kazez bir plaket verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile