'Islak Ayak-Kuru Ayak' Politikasının Sonlanmasıyla 680 Kübalı Evine Döndü

Eski ABD Başkanı Barack Obama'nın, görev süresi dolmadan yayımladığı başkanlık kararnamesi ile 'ülkeye vizesiz giren Kübalılara oturma izni veren politikayı' sona erdirdiğini açıklamasından bu yana 680 Kübalı ülkesine geri döndü.

Küba devlet televizyonunda yer alan haberde, ABD'ye yasa dışı giren göçmenlere istisnai oturma izni veren ve 'ıslak ayak-kuru ayak' olarak da nitelendirilen politikanın kaldırılmasıyla, 12 Ocak-17 Şubat tarihleri arasında ABD, Meksika ve Bahamalar'dan 680 Kübalı ülkesine geri gönderildi.

Haberde, dün ABD'den Küba'ya gelen son 2 kişinin, 'özellikle bu tür durumlar için tahsis edilen ilk charter seferiyle' geri döndüğü bildirildi.

Florida'nın El Nuevo Herald gazetesi, 2 kadının ABD'ye girişinin 'uygun görülmediğini' ve sabah uçağıyla Havana'ya gönderildiğini belirtti.

Avukat Wilfredo Allen, Kübalı kadınların, Miami Havalimanı'na Avrupa pasaportuyla gittiklerini söyledi. Allen, kadınların iltica talebinde bulunduğunu ve tutuklandığını kaydetti.

'Islak ayak-kuru ayak' olarak nitelendirilen politikanın kaldırılmasıyla Kübalı göçmenlerin diğer ülkelerden gelen göçmenlerle aynı muameleye tabi tutulacağı belirtilmişti.

Bu durumda, vize alarak ülkeye gelen Kübalılar ABD'ye girebilecek, vizesi olmayanlar gerekli işlemleri yapıldıktan sonra Küba'ya iade edilecek.

Florida eyaleti kıyılarına 1960'lardan itibaren yüz binlerce Kübalının akın etmesiyle iki ülke arasında göçmen konusu özel statü ile sürdürülmüş, tehlikeli deniz yolculuklarının önüne geçebilmek için 1996'da dönemin ABD Başkanı Bill Clinton tarafından 'ıslak ayak-kuru ayak' politikası hayata geçirilmişti. Bu politika ile ABD topraklarına ulaşmayı başaran göçmenlere (kuru ayak) oturma izni veriliyor, denizde yakalanan göçmenler (ıslak ayak) ise geri gönderiliyordu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile