İsrail Ablukasını İsabella Dalyan Aştı Denizli

40 yılını akvaryumlarda geçiren yeşil deniz kaplumbağası İsabella Dalyan, İsrail sahillerine ulaştı.

40 yılını akvaryumlarda geçiren yeşil deniz kaplumbağası İsabella Dalyan, İsrail sahillerine ulaştı.
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER), haziran ayının sonunda Dolunay ve İsabella Dalyan adlı iki kaplumbağaya uydu takip cihazı takıp, doğal yaşam ortamını incelemeye aldı.
Fransız denizci Kaptan Jacques Cousteau tarafından 5 yaşındayken bulunan ve ömrünün 40 yılını akvaryumlarda geçiren yeşil deniz kaplumbağası 'İsabella Dalyan' da bilim adamları tarafından yumurtalarını doğal ortama bırakması için DEKAMER ile bağlantıya geçilerek Türkiye'ye getirildi ve Dalyan'da özgürlüğüne kavuştu.
PAÜ DEKAMER Müdürü Doç. Dr. Yakup Kaska, gazetecilere yaptığı açıklamada, İsabella Dalyan'ın uydu cihazı takılarak Dalyan İztuzu sahilinden denize bırakıldığını, Dalyan'ın Muğla'dan başlayarak Antalya, Mersin, Hatay'ı geçtiğini ve doğuya doğru hareketine devam ettiğini kaydetti.
Deniz Kaplumbağa Araştırma Merkezi'nde hem deniz kaplumbağa yuvalarının korunması hem de yaralı kaplumbağaların bakımının ve araştırmalarının yapıldığını belirten Kaska, şu bilgileri verdi:
'Bu yaz Türkiye'de bu araştırma merkezi adına gurur verici iki çalışmaya imza attık. Bunlardan bir tanesi İtalya'dan Türkiye'ye getirilen bir tane deniz kaplumbağasının uydu cihazı takılarak Akdeniz'de nereye gidileceğinin takip edilmesi yönündeydi. Bir diğeri de Dalyan kumsalına yuva yapan bir kaplumbağanın sırtına uydu cihaz vericisi takarak nereye gideceğinin takip edilmesiydi. Artık gün gün bu kaplumbağanın nereye gittiğini takip edebiliyoruz.'    
 İsabella Dalyan'ın Dalyan sahillerinden üremesi için denize bırakıldığını bildiren Kaska şöyle konuştu:
'Dalyan'ı tercih etmemizin nedenlerinden bir tanesi de Dalyan'ın balıkçılık faaliyetlerinin sınırlı oluşu, hem kaplumbağanın uyum sağlaması döneminde kirlilik, temizlilik açısından daha uygun olduğunu düşündüğümüz için o bölgeden bıraktık. Kaplumbağa yavaş yavaş ortama uyum sağladıkça Antalya sahillerinden, Mersin'den, Hatay'dan Suriye'ye doğru inen bir rota izledi. Bugünlerde de Suriye, Lübnan ve İsrail arasındaki bölgede dolaşıyor. O bölgede uyduya daha kuvvetli sinyaller gönderen cihazlar olması sebebiyle biraz sinyaller yavaş geliyor. Ümit ediyorum ki havaların biraz daha soğumasıyla biraz daha güneye inebilir. Önemli olan bu kaplumbağanın nisan mayıs döneminde nerelere doğru göç edeceğini görmemiz.' 
Kaplumbağaya yerleştirilen cihazın bir yıl süreyle sinyal verebildiğini vurgulayan DEKAMER Müdürü Kaska, 'Bu sinyalin sonucunda bir yıl boyunca kaplumbağanın gün gün nereye gittiğini takip edebiliriz. Öyle tahmin ediyorum ki bu kaplumbağa bir sahilimizde çiftleşecek ve o kumsala yuva yapacaktır. Bu da hem bizim için hem bu konuda dünyada çalışma yapan araştırmacılar için ilginç bir veri olacaktır. Çünkü kırk yıl doğadan uzak tutulan bir kaplumbağanın doğaya bırakınca yine üreme davranışlarını ve doğduğu kumsalı unutmadan tekrar o bölgeye yuva yapması çok ilginç' diye konuştu.
Bu türlerin uluslararası sözleşmelerle korunduğunu hatırlatan Kaksa, şunları söyledi:
'Zannetmiyorum bir şey olsun ancak tabii ki bir balıkçı ağına takılarak, herhangi bir sürat motoruna çarparak bir yaralanma gibi bir şey olacak olursa da zaten o dönemde sinyal gelmeyeceği için veya o bölgede bir problem olduğu zaman hem İtalyan meslektaşlarımıza hem de bize bilgi verilir. Bu kaplumbağayla ilgili bir durum olursa hemen harekete geçeriz.'

- İSRAİL BÖLGESİNDE KAPLUMBAĞADAN GELEN SİNYALLER AZALDI -

Elektrikle çalışan uyduya sinyal gönderen herhangi bir cihazın yüksek bir dağın kenarında kaldığı zaman kaplumbağanın sırtındaki cihazın uyduya gönderdiği sinyalin çok düşük kalabileceğinin altını çizen Kaska, sözlerini şöyle tamamladı:
'Bu çok düşük kalan sinyalden uydudan kaplumbağanın tam olarak nokta olarak yerini tespit etmek zor olabiliyor. Son 10-15 gün içerisinde biraz aşağıya inmesiyle birlikte bu nokta sinyalini tam alamaz olduk. O bölgede kaplumbağadan gelen sinyaller azaldı. Ama bu nokta sinyalini önümüzdeki günlerde tekrar almaya başlayabiliriz. Muhtemelen o bölgede her şeyin takip edildiği bir ortamda uyduya çok sinyal gönderen cihazların olduğunu düşünüyoruz. Nokta olarak tam tespit edemiyoruz şu anda.'

14.10.2010 19:35:21
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile