Italyan Sef, 2 Bin 500 Rakimda Dünya Birincisi Balla Tatli Yapti

Italyan Sef, 2 Bin 500 Rakimda Dünya Birincisi Balla Tatli Yapti

İçel’e gelen Italyan sef Claudio Chinali, dünyanin en iyi bali seçilen, “Egriçayir” yaylasinin baliyla, 2 bin 500 rakimda yörede yetisen kekik, limon ve koyun peynirini kullanarak "Seadas" tatlisi yapti.

Toroslarin zirvesinde yer alan Erdemli ile Silifke arasinda bulunan 2 bin 500 rakimdaki Egriçayir Yaylasi’nda Dünya Aricilik Örgütü tarafindan tescilli dünyanin en iyi balinin üretimi yapiliyor. Italyan asçi Claudio Chinali de arici Celal Çay ve Erdemli Belediyesi’nin davetiyle Egriçayir Yaylasi’na geldi. Önce ari kovanlarinin içerisine giren Italyan asçi, arici Celal Çay ile birlikte kovanlardan bal çikardi, ardindan kar sularinin aktigi çayir kenarindaki arilarin yanina geçti. Burada Italyan asçi, Egriçayir baliyla ‘Seadas’ tatlisi yapti. Italyan asçi özenle yaptigi tatliyi Erdemli Belediye Baskani Mükerrem Tollu ile birlikte diger davetlilere ikram etti.

"Dünyada Erdemlimizi ülkemizi tanitan hüviyette bir bal"

2 bin 500 rakimda muhtesem bir bölgede olduklarini belirten Erdemli Belediye Baskani Mükerrem Tollu, "Erdemlimizin limonu, Erdemlimizin dünya çapindaki bali, kekigi, dogal güzelliklerini Italyan sefimizle birlikte tanitmaya dünyaya yaymaya gayret ediyoruz. Rakim burada 2 bin 500 civarinda Egriçayir balinin adini aldigi Egriçayir Yaylasi’ndayiz. Yukarida gördügümüz 3 bin rakimda Yüglük Tepesi var. Burasi doganin tüm güzelliklerinin sergilendigi bir mekan. Egriçayir bali da bildiginiz gibi dünyada birincilik alan dünyaya nam salan Erdemlimizi, ülkemizi tanitan hüviyette bir bal. Onun için bu balin güzelliklerini bu balin asil kaynaginda Italyan sefimizle birlikte bir tatli yapalim istedik. Balimizi dünyaya tanitmanin gayreti içerisinde olacagiz" dedi.



"Bölgemizin bali, kekigi ve koyun peynirini kullandi"

Egriçayir yaylasinda olduklarini aktaran arici Celal Çay ise, “Egriçayir Yaylasi’nda üretmis oldugumuz balla misafirimiz Italyan sef Claudio Chinali bize meshur Sardinya Adasinin balli tatlisi Seadas’i yapti. Ve çok lezzetliydi. Kendisi geldi buraya Egriçayir’da ürettigimiz balla, yine Egriçayir’in kekigini, koyun peynirini kullandi. Burada bize ve belediye baskanimiza ikram etti gerçekten çok lezzetli bir tatliydi" ifadelerini kullandi.

"Senelerdir Italya’da Türk yemekleri de yapiyoruz"

Egriçayir bali ile yer olarak da tanisma firsati yakaladigina deginen Italyan sef Claudio Chinali, "Ürünün nerede üretildigi çok önemli, burada fark ettik ki ne kadar dogal, ne kadar kaliteli ve lezzetli bir ürün. Bu dogal ürünü kullanmak bizleri mutlu etti. Yöresel ürünlerle kültür köprüsü kurmak bence çok güzel bir sey" diye konustu.

Yaklasik 45 dakikada yaptigi ve balla tatlandirdigi tatli ile ilgili bilgi de veren Chinali, "Irmik unu kullaniyoruz, hafif koyun peynirini eritiyoruz, içerisine buranin kekigini ve limon kabugunu kattik. Ondan sonra da hamurunu kizarttik, üzerine de çok güzel çiçek balini kullandik. Harika bir ürün ortaya çikardik. Biz ayni dünyadan geliyoruz, Türkiye ve Italya Akdeniz memleketleri. Çok benzer kültürler. Italyan yemekleri yapmak kolay, senelerdir Italya’da Türk yemekleri de yapiyoruz. Çünkü böyle kültürel karisim her zaman var. Kültürler arasi köprü kurmak kolaydir" diyerek sözlerini tamamladi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile