TBMM'de, Anayasa değişikliğine ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun dün yaptığı görüşmeye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ahmet İyimaya, "Siyaset kurumunun tepe noktalarında Anayasa gibi 30 yıl askıda bulunan bir sorunda düşük veya orta yoğunluklu uzlaşı görüntüsü müthiş bir olaydır." diye konuştu.
1982 Anayasası'nın dünyaya emsal olacak şekilde toptan değiştirilmesinin toplumsal bir talep olduğunu vurgulayan İyimaya, ''TBMM ve Türk toplumunun bu konuda birikimi ve deneyimi vardır. Bu gerçekleşebilir, mümkündür ama bu dönemde ne olur, bu tabii ki bir öngörüdür. Bu dönemde anayasanın, Genel Kurul'da görüşülüp, kabul edilmesi kolay değil. Anayasal normlar koymak çok zor. Bu grupların uzlaşmamasından değil, normun zorluğundan kaynaklanıyor. 'Ben seninle Anayasa yapmam' diyen CHP'nin, aynı yıl içerisinde görüşünü değiştirmesini, demokrasi adına önemli bir dönüşüm olarak görüyorum. Çok önemli bir gelişmedir. Hem siyaset, hem millet, hem de partiler kazanır. Bundan sonra Anayasa konusunda paçal değişikliğe gidilmemelidir. '20 madde yapalım' değil, paçal dönem artık tarihe karıştı. Anayasa'yı, 16 defa paçal olarak değiştirdik, siyaset kurumunun ayıbıdır. Oturalım, yapalım dünyaya örnek olsun. Türkiye iyi günlere doğru gidiyor. Referandumda gereksiz bir süreç yaşadık ama olgunlaştırdı. Bence milleti yormamalıydık, Anayasa'yı tam yapmalıydık. Bir partimiz, 'seçimlerden sonra yapalım', öbür partimiz ise 'persona non grata'sınız. Yani, 'sistemin istemediği kişisiniz' demesine karşı, bu referandum sürecine bakarak, sosyolojik okumayı yapmasını, CHP'nin ve diğer partilerin gelişimi olarak değerlendiriyorum." ifadelerini kullandı.
İyimaya, bir gazetecinin ''Yeni yasama döneminde bizi nasıl bir çalışma temposu bekliyor? Uyum yasaları komisyona nasıl gelecek?" sorusu üzerine "'Toplu da gelebilir, parça parça da gelebilir ama burada, anayasamızın 11. maddesi, yasama organına açık bir buyruk iletmektedir. Anayasa değişiklikleri de yasama organını bağlar. Hepsi acil. Yasama organı süratle bunları gerçekleştirmelidir.'' dedi.
İyimaya başka bir soruya da ''Ben bir kehanette bulunmak istemiyorum. Ancak 1 ay içerisinde gelebileceğini düşünüyorum. Çünkü muhtemelen Bakanlar Kurulu tartışacaktır. Adalet Bakanlığı oluşan taslağı çeşitli bilim kurullarına, uygulama organlarına gönderebilecektir, kamuoyuna açıklayabilecektir. Böyle bir evre olursa bayağı uzar. Olmazsa, 1 hafta veya 2 hafta içerisinde, ilk turfanda tasarılar komisyonumuza gelir.'' diye karşılık verdi.