Japon Deprem Uzmanindan Afetzede Vatandaslari Rahatlatacak Açiklama

Japon Deprem Uzmanindan Afetzede Vatandaslari Rahatlatacak Açiklama

Japon deprem uzmani Yoshinori Moriwaki, Kuzey Anadolu fay hattinda yasanan depremlerle birlikte bölgede büyük bir deprem beklenmedigini belirterek, Hatayli vatandaslara 2-3 katli yatay mimari uyarisinda bulundu.

Japon deprem uzmani Yoshinori Moriwaki, Hatay’in Antakya ilçesinde çevrimiçi katilimcilarin da yer aldigi Uluslararasi Yüksek Deprem ve Afet Önleme Konferansi’na katildi.

Çevrimiçi toplantiya Japonya’dan bilim adamlari katilirken, konferansta Japonya’da yasanan deprem ile Kahramanmaras merkezli depremler kiyaslandi. Japon deprem uzmani Moriwaki, Hataylilarin içini ferahlatacak açiklamalarda bulunurken, vatandaslara 2-3 katli yatay mimari uyarisinda bulundu.

“Japonya’da, Kahramanmaras’ta yasanan ikinci depremle ayni siddet ve derinlige sahip bir deprem oldu”

Japon deprem uzmani Yoshinori Moriwaki, Japonya’da ve Kahramanmaras’ta yasanan depremlerin birbirine benzer oldugunu belirterek, “Bugün özellikle Japonya’dan 4 hocamiz geldi. Japonya’da nasil yapiliyor, Türkiye’de nasil yaparsak iyi olur. Yaklasik bir saatlik bir sunum gerçeklestirecegiz. Sonra da Japonya’daki meslektaslarimla da soru cevap yapacagiz. Özellikle 1 Ocak tarihinde de Japonya’da büyük bir deprem yasandi. Kahramanmaras’ta yasanan ikinci depremle ayni siddet ve derinlige sahip bir deprem oldu. Can kaybi olarak bakildiginda Kahramanmaras depremi 50 bin kisinin ölümüne neden oldu, Japonya’daki depremde ise su an için 100 kisi hayatini kaybetti. Bu sayi 200 insana da çikabilir. Ülkede büyük bir hasar yok, bazi eski binalarda sikinti yasandi. Tsunami 5 metre bekleniyorken, 1 buçuk metre oldu. Çok kötü degildi ama yine de ülkenin beklemedigi bir yerde oldu. Depremler ayni fakat Japonya’da insanlar yüzde yüz ruhsatlarini alarak insaatlarini yapiyor. Türkiye’de maalesef 21 milyon yapi varsa bunun neredeyse yarisi kaçak statüde yapiliyor. Ayni zamanda Türkiye’de egitime yönelik de problem var. Japonya’da deprem konulu küçük yasta egitimler veriliyor. Türkiye’de de küçük yasta deprem egitimlerinin verilmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandi.

“Sehirde 2 defa büyük çapli deprem yasandigi için Hatay’da büyük bir deprem beklenmiyor”

Kuzey Anadolu fay hattinda yasanan depremlerle birlikte Hatay’da yikici bir depremin beklenmedigine dikkat çeken Japon deprem uzmani Moriwaki, “Hatay’da büyük bir deprem beklenmiyor, sehirde 2 defa büyük çapli deprem yasandigi için. Kuzey Anadolu fay hatti olarak Elazig, Kahramanmaras ve Hatay’da 2 defa deprem yasandi. Bu fay hattinin devami olarak denizin içerisinde Kibris tarafinda deprem olursa Hatay da etkilenebilir. Akdeniz, Japonya’daki gibi okyanus içerisinde olmadigi için muhtemel bir tsunamide 1 veya maksimum 3 metrelik dalga olusabilir. Depremden sonra deniz kenarinda insanlar varsa mutlaka yüksek yerlere kaçmalilar. Ben Hatay’in bu kadar kötü olacagini beklemiyordum. Daha önce bu sehre 10 defa gelmistim. Hatay kültür sehri, bu sehre çok yazik oldu. Sehri yavas yavas düzeltmek ve geriye dönmek lazim. Bundan sonra ova kesiminde insaat yapilirken 4 kati geçmemek lazim. Mümkün ise ovadan yüksek kesimlerde yapilasma olmali. Hatay, 2-3 katli yatay sekilde binalarini yaparsa daha iyi olur. Artik Japonya’da binalarini yatay sekilde yapmaya çalisiyor. Erzincan ili de yasadigi depremlerin ardindan 4 kati geçmeyecek sekilde yatay yapilasmasini sürdürüyor. Hatay’in da ayni sekil olmasi gerekmektedir” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile