Japonya Ile ASEAN'dan Myanmar'daki Krizin Çözülmesine Yönelik Is Birligi Mesaji

Japonya ile Güneydogu Asya Uluslar Birligi (ASEAN), Myanmar'daki siyasi krizin çözülmesine yönelik is birligi yapilmasinda anlasti.

ASEAN'in Myanmar Özel Temsilcisi Erywan Yusuf ile telefonda görüsen Japonya Disisleri Bakani Motegi Tosimitsu, Myanmar'daki siyasi süreci ele aldi.

Görüsmede ikili, siyasi krizin sürdügü Myanmar'da "demokrasiye dönüsün" basarilmasina yönelik is birligi yapilmasinda mutabakata vardi.

Yusuf'a "erken bir tarihte" Myanmar'i ziyaret etmesini tavsiye eden Motegi, hem askeri cephe hem de demokrasi yanlisi gösteri düzenleyenlerin temsilcileriyle görüsmesi çagrisi yapti.

Kyodo ajansinin Disisleri Bakanligi kaynaklarina dayandirdigi bilgiye göre, görüsmede Motegi ülkesinin, Myanmar'a tibbi ve gida kapsamli "maksimum destegini" sürdürecegini de söyledi.

Çevrim içi ortamda 4 Agustos'ta bir araya gelen ASEAN liderleri, Myanmar Özel Temsilciligine Brunei Disisleri Bakan Yardimcisi Erywan Yusuf'u getirmisti.

- Myanmar'daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 8 Kasim 2020 seçimlerinde hile yapildigi iddialarinin ortaya atilmasi ve ülkede siyasi gerilimin yükselmesinin ardindan 1 Subat'ta yönetime el koymustu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Disisleri Bakani Aung San Suu Çii basta olmak üzere pek çok yetkiliyi ve iktidar partisi yöneticisini gözaltina almis ve bir yilligina olaganüstü hal ilan etmisti.

Myanmar ordusunun darbe karsitlarina müdahalesi sonucu 965 kisi hayatini kaybetti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile