Kaçak Kazi Ihbariyla Bulundu

Kaçak Kazi Ihbariyla Bulundu

Kaçak kazi ihbari üzerine, Adiyaman Müze Müdürlügü tarafindan yapilan kazilarda, bu güne kadar rastlanilmayan tarihi bir mezar yapisi ortaya çikti.

Adiyaman’da Müze Müdürlügü tarafindan yapilan kazilarda ortaya çikartilan bin 700 yillik Roma Dönemine ait farkli bir kaya mezari bulundu. Müze Müdürlügüne, Adiyaman merkez Petrol Mahallesi’nde kaçak kazi yapildigi ihbari geldi.

Müze Müdürlügü ekipleri, kapi giris kismi kazilan mezarda kazi çalismasi baslatti. Yaklasik üç hafta süren kazilarda 8 basamakli merdivenle inilen mezar oda içerisinde 5 adet nis mezar (arcosolium) ve bu mezarlarin saginda ve solunda 10 adet sütün bezemeleri bulundu.

Tapinma alani var

Kaya mezari digerlerinden farkli kilan özelligi ise mezar odasinin kuzeyinde ikinci bir kapisinin oldugu, burada bir tapinma alani oldugu ve yine ayni yöne dogru yaklasik 20 metre uzunlugunda bir tünel yapisi tespit edildi. Mezar yapisinin üzerine 4 metre yüksekliginde, 30 metre eninde toprak yapi yigilarak Tümülüs görüntüsü verildigi ve mezarin önemli bir aileye ait oldugu düsünülüyor.

Adiyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan konuyla ilgili yaptigi açiklamada, “Adiyaman Müzesine gelen kaçak kazi ihbariyla Petrol Mahallesine gelerek incelemelerde bulunduk. Buraya geldigimizde kaya mezarin bir kapisinin açildigini tespit ettik. Daha sonra aldigimiz izinler sonucunda burada kazi çalismalarina basladik. Bu kazi çalismalarina baslayinca yaklasik 8 basamakla inilen bir dromos (giris koridoru), kireç tasindan yapilmis bir oda mezari tespit ettik. Bu 5 oda mezari içerisinde ise 5 nis mezar (arcosolium) oldugunu gördük. Bu nis mezarlarin kenarinda 10 adet sütün bezemesi var. Kuzeydeki nis mezarda ikinci bir kapinin tekrar açilarak orada bir tapinma alani yapilmis. Bu tapinma alaninin hemen kuzeyine dogru ise yaklasik 20 metre uzunlugunda bir tünel var. Dis görünümüne baktigimizda ise yaklasik 4 metre yüksekliginde topragin yigilarak Tümülüs görüntüsü verilmis. Adiyaman merkezde Perre Antik Kent, Turus Kaya Mezarlarindan daha farkli bir mezar gördük. M.S. 3. Yüzyila ait 1700 yillik bu kaya mezarin önemli bir kisiye ait oldugunu düsünüyoruz. Yaklasik 20-25 günlük kazi çalismamizin sonuna geldik. Buraya tüm yerli ve yabanci ziyaretçileri bekliyoruz” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile