Kalp krizini aşı değil Kovid-19 tetikliyor!

Kalp krizini aşı değil Kovid-19 tetikliyor!

Dünyada son yıllarda kalp krizi geçirme oranı sekiz kat arttı. Türkiye’de her yıl 150 bin kişi kalp krizinden hayatını kaybederken, ölümlerin yüzde kırkını kalp krizi oluşturuyor.

Eskiden yaş almış kişilerin yakalandığı kalp damar hastalığı artık 30’lu yaşlara kadar düştü. Sigara, stres, hareketsizlik ve kızartma yemek yaşam kalitesini düşürdüğü gibi erken ölüm riskini de arttırıyor. Ancak artan kalp krizlerinin sebebinin Kovid-19’a karşı yapılan aşılar olduğunu iddia edenler çıkıyor.

İDDİA DOĞRU DEĞİL
İddialarla ilgili Yeni Şafak’a konuşan Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Muhammed Keskin, “Aşıların tümü vücudu etkiliyor. Fakat Kovid-19 aşısının kalp krizine neden olduğu popülasyonu yok. Kovid-19 zaten damarlara etki ettiği için kalp krizi değil de başka hastalıklar da olabiliyor. Kalp damar rahatsızlığı olan bir kronik hasta, Kovid-19’a yakalandığı zaman kriz tetiklenecektir. Fakat ‘aşı oldu da kriz geçirdi’ iddiası doğru değildir. Biz hala kronik hastalığı olan altmış yaş üstündeki kişilere üçüncü dördüncü aşıyı öneriyoruz. Başka tedavi şansı yok çünkü” dedi.

KALP KRİZİNDE YAŞ ÖNEMLİ
Kalp krizinde yaş oranın düştüğüne dikkat çeken Keskin, “Eskiden kalp sertleşmesini 60-70 yaş skalasında görürken şimdi 30 yaşında kalp hastaları geliyor. Bunun nedeni, sigara, stres, hareketsizlik ve kızartma yemek. Gittikçe eskiyoruz” şeklinde konuştu.

KIZARTMA TETİKLİYOR
2017 yılında Amerikan Beslenme Derneği’nin Ulusal Tıp Kütüphanesi’nde yayınlanan çalışmaya atıfta bulunan Keskin, “Bu araştırmaya göre, haftada 2 kez patates kızartması tüketenlerde kalp krizine bağlı erken ölüm riskinin 2 katına çıktığı görüldü. Patates kızartmasının, trans yağları gidip, organlarımızda, kalp ve vücuttaki diğer damarlarda birikiyor ve kanser riskini de artırıyor” dedi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile