Kamuda Tasarruf Alaninda Son Dönemde Alinan Kararlar

Kamuda tasarruf ve verimlilik hedefiyle son 8 yilda alinan tedbirlerin ardindan en son hazirlanan “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi” ile 8 alanda tasarruf yapilmasi hedefleniyor.

“Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi”, Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz ve Hazine ve Maliye Bakani Mehmet Simsek tarafindan kamuoyu ile paylasildi. Açiklanan tasarruf tedbirleri çerçevesinde kamuda tasitlarin ve binalarin kullanimi, kamu istihdami, idari yapilanmada etkinlik, yurtdisi geçici görevlendirme giderleri, enerji ve atik yönetimi, haberlesme giderleri ve diger cari harcamalar olmak üzere 8 alanda tasarruf yapilmasi hedeflendi. Tasarruf paketi çerçevesinde yeni araç alinmasi ve kiralanmasi 3 yil süreyle durdurularak, mevcut tasit sözlesmelerinin de izin alinmadan yenilenmemesine, deprem riski olanlar hariç 3 yil süreyle yeni bina alimina ve yapimina izin verilmemesine ve yeni bina kiralanmasinin durdurulmasina, savunma ve güvenlik hariç sosyal tesislerin ekonomiye kazandirilmasina, kamu çalisanlarinin aldigi yönetim kurulu ücretlerine sinirlama getirilmesine, ayrica yönetim kurulu ücretlerine üst sinir getirilmesine karar verildi.

Bunlarin disinda kamu kurumlarinda personel aliminin emekli olan personel sayisi kadar olmasi da düzenlemede yer aldi.

2016’da da kamuda tasitlarda tasarrufa gidilmesi için tedbirler alindi

Geçmis yillarda yapilan tasarruf tedbirlerine bakildiginda benzer alanlarda tasarrufa gidildigi görüldü.

Bu tedbirlerden bir örnegi, Orta Vadeli Plan (OVP) çerçevesinde 2016 yilinda dönemin Basbakani Binali Yildirim tarafindan açiklandi. Kamuda tasarrufa gidilmesini hedefleyen düzenlemeyle kamu kurumlarinda tasit kullaniminda maliyet etkinlik analizleri yapilarak, tasarruf saglamaya yönelik gerekli tüm tedbirlerin alinacagi yer aldi.

Bir diger düzenleme de dönemin Hazine ve Maliye Bakani Berat Albayrak tarafindan açiklandi. Enflasyonla mücadele kapsaminda alinan tedbirlerde yine kamuda tasarruf edilmesi hedeflendi. Albayrak, tasarruf tedbirleri çerçevesinde yaptigi açiklamada, 2018 mali yili için kamu harcamalariyla ilgili tasarruf tedbirlerinin alinmaya baslandigini ifade ederek, kamu nakit varliklarinin tek elden yönetilmesi ve verimliligini saglayacak olan tek hazine hesap uygulamasinin

yayginlastirilmasiyla alakali yasal düzenlemelerin hayata geçirilecegini belirtti.

30 Haziran 2021 tarihinde ise ‘Tasarruf Tedbirleri’ konulu Cumhurbaskanligi Genelgesi açiklandi. Genelgede "Kamu kurum ve kuruluslarinca tasit edinimleri ihtiyaç analizlerine dayandirilacak, acil ve zorunlu haller disinda her ne suretle olursa olsun yeni tasit edinilmeyecek” ifadesine yer verildi.

Yine genelge kapmasinda “tasinmaz edinimi ve kiralanmasi” basligi altinda yurtiçinde ve yurtdisinda hiçbir surette hizmet binasi, lojman, her ne adla olursa olsun memur evi, kamp, kres,

egitim, dinlenme ve benzeri sosyal tesis ve bunlarla ilgili arsa ve arazi satin alinmayacagi, kamulastirilmayacagi, yeni kiralama yapilmayacagi ve yeni insaata baslanmayacagi ifade edildi. Yapilan tasarruf tedbirlerinin ardindan merkezi yönetim bütçesi giderlerinin 2020 ile 2023 yillari arasinda artis gösterdigi görüldü.

Buna göre 2020 yilinda 1 milyar 254 milyon olan tasit giderlerinin 2021 yilinda 1 milyar 694, 2022 yilinda 1 milyar 416 milyon, 2023 yilinda ise 3 milyar 246 milyon oldugu görüldü.

Gayrimenkul alimlari ve kamulastirilmasindaki giderlere bakildiginda 2020 yilinda 3 milyar 925 milyon, 2021 yilinda 7 milyar 356 milyon, 2022 yilinda 12 milyar 142 milyon ve 2023 yilinda ise 24 milyar 425 milyon harcama yapildigi görüldü.

Temsil ve tanitma giderlerinde ise 2020 yilinda 133 milyon, 2021 yilinda 371 milyon, 2022 yilinda 1 milyar 12 milyon, 2023 yilinda ise 1 milyar 929 milyon harcama yapildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile