KDK, Vatandasin Yangin Nedeniyle Ugradigi Zararin Ödenmesini Sagladi

KDK, Vatandasin Yangin Nedeniyle Ugradigi Zararin Ödenmesini Sagladi

Kamu Denetçiligi Kurumu’na (KDK) Elazig’dan basvuran bir vatandas, enerji nakil hattinda tel kopmasindan dolayi çikan aniz yangini nedeniyle ürünlerinin zarar gördügünü belirtti. KDK, vatandasin zararinin ödenmesini sagladi.

Elazig’dan Kamu Denetçiligi Kurumu’na (KDK) basvuruda bulunan vatandas, enerji nakil hattinda tel kopmasi sonucunda aniz yangini çiktigini ve bunun sonucunda, ilgili bölgede adina kayitli olan parseldeki arazisinde dikili bulunan badem fidanlari ile damlama sisteminin zarar gördügünü belirtti.

Vatandas, ilgili Ilçe Tarim Müdürlügünün tespit tutanagi ile yanginin olusturmus oldugu hasarin fark edildigini ve bunun üzerine ilgili sirketten yangin sonucu olusan zararin karsilanmasi talebinde bulunduklarini bildirdi.

Ancak taleplerine iliskin herhangi bir gelisme olmadigini söyleyen vatandas, enerji nakil hattinda tel kopmasi sonucunda arazisinde meydana gelen zararinin yasal faiziyle birlikte karsilanmasi için KDK’ya basvurdu.

Basvuruyu alan KDK, enerji dagitim sirketinin, enerji nakil hatti bakimi ve isletilmesindeki eksikliklerden sorumlu oldugunu ve enerji hatlarini kisilerin can ve mal güvenligi açisindan tehlike arz etmeyecek sekilde insa etmek, bu hatlara güvenli yaklasma sinirinin asilmasini önleyici tedbirleri almakla yükümlü oldugunu belirledi.

Dagitim sirketinin söz konusu nakil hattinda en son 2019 yilinda bakim yaptigini tespit eden KDK, bu çerçevede dagitim sirketinin Elektrik Kuvvetli Akim Tesisleri Yönetmeligi geregi bakim ve onarimini geregi gibi yerine getirmesi gerektigi, olabilecek tehlikeleri düsünerek gerekli denetimleri yapmasi gerektigi degerlendirmesinde bulundu.

KDK, somut olayda dagitim sirketi yönünden bir ihlal söz konusu olmasa dahi agir özen yükümlügü geregi meydana gelen olaydaki dogan zararin dagitim sirketi tarafindan karsilanmasi gerektigi sonucuna ulasti.

KDK karar verdi, basvurucunun zarari yasal faiziyle ödendi

Kamu Denetçiligi Kurumu yaptigi incelemeler sonucunda; basvuranin zararinin olay tarihinden itibaren yasal faizi ile birlikte ilgili Elektrik Dagitim A.S. tarafindan basvurana ödenmesi için Tavsiye Karari verdi.

KDK’nin kararinin üzerine basvurucunun sorunu çözüme kavustu. Ilgili Elektrik Dagitim A.S., Kamu Denetçiligi Kurumuna verdigi cevabi yazisinda; basvurucuya yasal faiziyle birlikte ödeme yapildigini bildirdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile