Kesmirli Lider Geylani, Polis Nezaretinde Defnedildi

Kesmir’in önde gelen lideri Seyyid Ali Geylani’nin Hindistan polisi tarafindan alinan yogun tedbirler gölgesinde ve polis nezaretinde defnedildigi bildirildi.

Seyyid Ali Geylani’nin isminin gizli tutulmasini isteyen yakin akrabasinin, AA muhabirine telefonda yaptigi açiklamaya göre, Hindistan polisi ve paramiliter güçler, hayatini kaybeden liderin evine baskin düzenleyerek Geylani’nin "sessizce gömülmesi" konusunda diretti.

Aile üyeleri, Geylani’yi sabah namazina müteakip topraga vermek istedikleri konusunda direndi ancak Srinagar’da ev hapsinde hayatini kaybeden Geylani, polis nezaretinde defnedildi.

Geylani’nin cenaze namazinin düsük katilimla ve defin islemlerinin sessizce gerçeklesmesi konusunda direten Hindistan güçleri, daha sonra Geylani'nin naasina el koyarak aile üyesi ve akrabalarindan da kimsenin cenazeye katilmasina izin vermedi.

Geylani'nin Kesmir’in en büyük mezarligi olan Srinagar’daki Sehitler Mezarligina gömülmeyi vasiyet ettigini aktaran yakin akraba, "Ancak polis, Geylani’yi Hyderpora’daki merkez camisi yakinindaki yerel mezarliga, mezarlik görevlileri ve üniformasiz polislerin nezaretinde defnetti." dedi.

Akrabasi, Geylani'nin cenaze namazi ve defin isleminin yerel saatle 05.00 sularinda tamamlandigini kaydetti.

- Kesmir'de güvenlik önlemleri artirilmisti

Hindistan’in, Kesmir’in önde gelen lideri Seyyid Ali Geylani’nin vefatinin ardindan bölgede olasi gösterileri engellemek için güvenligi artirdigi, Cammu Kesmir bölgesinin baskenti Srinagar ve çevresine polis ekipleri ve paramiliter güçler konuslandirdigi bildirilmisti.

Dün hayatini kaybeden Geylani'nin cenaze töreninin protesto gösterilerine dönüsmemesi için bölgede kisitlamalar artirilmis, yetkililerin telefon aglarini ve internet baglantilarini kestigi belirtilmisti.

Kesmir emniyet yetkilisi Vijay Kumar, Geylani’nin cenaze namazina sadece ailesi ve yakinlarinin katilmasina izin verilecegini söylemisti.

- Geylani dün hayatini kaybetmisti

Geylani, ev hapsinde tutuldugu Srinagar’daki evinde dün geç saatlerde yasamini yitirmisti.

91 yasinda hayata veda eden Geylani, 2010 yilindan bu yana hayatinin büyük bir kismini ev hapsinde geçirdi.

Geylani, Cammu Kesmir'in Pakistan ve Hindistan arasinda ihtilafa neden olan Kesmir bölgesinin statüsünün Birlesmis Milletler kararlari uyarinca, plebisitle belirlenmesini savunuyordu.

Siyasi hayatina Kesmir Cemaati Islami Partisinde baslayan Geylani, daha sonra partiden ayrilarak "Tahrik-i Hürriyet" adi verilen ve bagimsizlik yanlisi partileri tek çati altinda toplayan Tüm Partiler Hürriyet Konferansini kurmustu.

Baskanlik ettigi parti ve örgütlerde Kesmir halkinin plebisit yoluyla kendi kaderini tayin hakkini savunan Geylani, hazirana kadar konferansin genel baskanligini ve dagitilan Cammu Kesmir Yasama Meclisinde de milletvekilligi yapmisti.

- Kesmir sorunu

Ingiltere, 1947'de sömürge olarak yönettigi Hindistan'dan çekilirken o dönemde prenslik olan Kesmir, bagimsizliklarini yeni kazanan Hindistan ya da Pakistan ile birlesme konusunda tercihle karsi karsiya kaldi.

Nüfusunun yüzde 90'i Müslüman olan Kesmir halki, 1947'de Pakistan'a katilmaktan yana tavir alsa da dönemin prensi, Hindistan ile birlesmeye karar verdi.

Karara, Müslüman Kesmir halki karsi çikti. Pakistan ve Hindistan'in bölgeye asker göndermesiyle taraflar, 1947'de ilk kez savasti. Iki ülke arasinda yine ayni nedenle 1965 ve 1999'da savas çikti.

Savaslarin ardindan saglanan geçici ateskes sonucunda Cammu Kesmir'in yüzde 45'i Hindistan'in, yüzde 35'i Pakistan'in kontrolünde kaldi. Bölgenin dogusundaki yüzde 20'lik bir kisim ise sinirdas Çin'in hakimiyetine verildi.

Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 1948'den itibaren aldigi kararlarla Kesmir'in askerden arindirilmasini ve geleceginin halk oylamasiyla belirlenmesini öngörüyor.

Hindistan yönetimi, halk oylamasina karsi tutum benimserken, Pakistan, BMGK kararlarinin uygulanmasini istiyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile