Kimya Mühendisi Livaoglu Açiklamasi 'Sabun, Krem Ve Parfüm Gibi Ürünler Cinsiyet Kaymasina Neden Oluyor'

Kimya Mühendisi Livaoglu Açiklamasi 'Sabun, Krem Ve Parfüm Gibi Ürünler Cinsiyet Kaymasina Neden Oluyor'

Zeytinburnu’nda Bahçe Seminerleri’nde bu hafta ‘Evde Dogal Temizlik’ konusu ele alindi. Yüksek Kimya Mühendisi Kudret Livaoglu, “Yapilan bilimsel çalismalarda sabun, parfüm, krem, deodorant gibi ürünlerde bulunan fitalat maddesinin, DNA hasarina ve cinsiyet kaymalarina sebep oldugu tespit edildi” açiklamasinda bulundu.

Zeytinburnu Belediyesi AKDEM tarafindan her çarsamba günü Merkezefendi Parki’nda düzenlenen Bahçe Seminerleri’nde bu hafta ‘Evde Dogal Temizlik’ konusuldu. Insan sagligina zararli oldugu bilinen kimyasal ürünlerin yerine alternatifi olacak dogal ürünlerin kullanimi hakkindaki bilgileri, Yüksek Kimya Mühendisi Kudret Livaoglu aktardi.

“Çok köpüren deterjanlar yüksek oranda petrol içeriyor”

Konuyla ilgili konusan Yüksek Kimya Mühendisi Kudret Livaoglu, “Temizlik yaparken çok köpük istiyoruz. Ne kadar köpürürse ya da ne kadar parfüm kokarsa o kadar temizlendigini hissediyoruz. Çok köpüren deterjanlar petrolden elde edilen güçlü deterjanlar oluyor. Bu ürünlerin maliyeti dogal ürünlere nazaran daha düsük ama ciddi alerjik reaksiyonlara sebep olabiliyor. Temizlik ürünlerindeki parfümler daha agir kimyasallarin kullanildigi ürünler oluyor. Bir kokuyu olusturabilmek için en az 20-30 hatta 200’e kadar çesitli kimyasal bir araya geliyor. Fitalat kansorojen maddesi kullanilan deterjanlarda bilimsel olarak DNA hasari, cinsiyet kaymalarina sebep oldugu tespit ediliyor” ifadelerini kullandi.

“Evdeki kimyasal kirlilik disariya oranla 70 kat fazla”

Yüksek Kimya Mühendisi Kudret Livaoglu, “Günlük hayatta birçok kimyasalla muhatap oluyoruz. Arastirmalar gösteriyor ki ev içindeki kimyasal kirlilik disariya oranla 70 kat fazla. Kullandigimiz deterjanlarla ev içerisinde kimyasal bir kirlilik olusturuyoruz. Hamilelerin ve çocuk sahibi olanlarin temizlik konusunda daha bilinçli davranmasi gerekiyor. Temizlik yaparken deterjanlarin daha etkili olur düsüncesiyle karistirilmasi zehirleyici gazlarin ortaya çikmasina sebebiyet veriyor. Sirf temizlik yaparken hayatini kaybeden insanlar olabiliyor. Kullandigimiz malzemeyi bilinçli olarak seçmemiz lazim” dedi.

Temizlik ve kozmetik ürünlerin deri yoluyla direkt kana karistigini ve bosaltim sistemine girmedigini kaydeden Livaoglu, bu ürünlerin elimizden geldigi kadariyla dogal yöntemlerle degistirilmesi gerektigini belirtti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile