NECMETTIN KARACA - Van'in Ercis ilçesinin kirsal Ulupamir Mahallesi'nde yasayan Kirgiz kadinlarin, kendi kültürlerini yansitan motiflerle süsledigi halilar, Avrupa ülkelerinin yani sira ABD ve Japonya'ya gönderiliyor.
Zorlu doga kosullari ve hastaliklar nedeniyle 1980'li yillarda Afganistan'in Pamir Yaylasi'ndan göç ederek 1982'de Türkiye'ye getirilen Kirgiz Türkleri, Ercis ilçesine 30 kilometre uzakliktaki Ulupamir Mahallesi'nde yasamlarini sürdürüyor.
Kendilerine özgü yasamlari, çadirlari ve atlariyla fotograf sanatçilarinin yani sira yerli ve yabanci turistlerin de ilgisini çeken Kirgizlar, kültürlerini tanitmaya yönelik çalismalara öncelik veriyor.
Mahallelerinde Kaymakamlik ve Halk Egitimi Merkezince açilan hali dokuma kursuna katilan kadinlar, burada hem geleneksel hali dokumaciligini gelecek kusaklara aktariyor hem de gelir elde ediyor.
Usta ögreticiler gözetiminde ve yöresel sarkilar esliginde günlerce tezgah basinda çalisarak hali dokuyan kadinlar, zeytin agaci gibi barisi simgeleyen, Kirgiz kimligi ve kültürünün çesitliligini yansitan motifleri rengarenk iplerle halilara isliyor.
Kadinlarin maharetli ellerinde hayat bulan, her metrekaresinde binlerce dügümün bulundugu el emegi göz nuru halilar, Malatya'daki bir firma araciligiyla siparis üzerine Avrupa ülkelerine, ABD ve Japonya'ya gönderiliyor.
Ercis Halk Egitimi Merkezi Müdürü Halis Özdas, AA muhabirine, Ulupamir Mahallesi'nde yasayanlara destek olmak amaciyla ISKUR destekli hali dokuma kursu açtiklarini söyledi.
Kursa katilanlarin hem aile bütçelerine katki sundugunu hem de sertifika almaya hak kazandigini belirten Özdas, "Kurslarimiza katilan kursiyerler hem kendi islerini kurma hem de ilgili sektörlerde çalisma imkani buluyor. Bu açidan önemli oldugunu düsünüyoruz. Hali dokuma kursumuza da kadinlar ilgi gösterdi. Birbirinden güzel halilar dokundu. Burada bir kültürün yasamasina da katki sunduk. Kursun açilmasina destek veren Kaymakamimiza ve tüm kurumlarimiza tesekkür ederim." dedi.
- "Kurs sayesinde motiflerimizi unutturmuyoruz"
Kirgiz asilli usta ögretici Semra Olgun, AA muhabirine, kurs bitirme belgesi alan kadinlarin evlerinde de hali dokuyabilecek duruma geldigini aktardi.
Kurs sayesinde unutulmaya yüz tutan geleneklerini yeniden yasatma imkani bulduklarini dile getiren Olgun söyle konustu:
"Burada birbirinden farkli motiflerimizle hali dokuyoruz. Kursa katilan kadinlar sertifika almaya hak kazaniyor. Is bulmalarinda kendilerine destek de veriliyor. Böylelikle hem bos zamanlarini degerlendiriyorlar hem de aile bütçelerine katki sunuyorlar. Yünlerimiz, çözgülerimiz, ipliklerimiz Malatya'dan geliyor. Islemleri biten halilari Malatya'daki firma araciligi ile yurt disina pazarliyoruz. Kurs sayesinde hali motiflerimizi unutturmuyoruz. Köyümüzde yasayan birçok kursiyerimiz evinde hali üretmek için hazirliklara basladi. Halilarda birbirinden farkli özellikler tasiyan motifler var. Bunlari özenle isliyoruz. Kaymakamligimiza verdigi desteklerden dolayi tesekkür ediyoruz."
Kirgiz Kadinlarin Ilmek Ilmek Dokudugu Özel Motifli Halilar Yurt Disina Gönderiliyor
Ercis Kaymakamligi ve Halk Egitimi Merkezi Müdürlügünün destegiyle açilan kursa katilan kadinlar, zeytin agaci gibi barisi simgeleyen, Kirgiz kültürünü yansitan motifleri rengarenk ipliklerle halilara isliyor Her metrekaresinde binlerce dügüm bulunan el emegi göz nuru halilar, kadinlarin maharetli elleriyle gelecek kusaklara aktariliyor Kirgiz asilli usta ögretici Semra Olgun: 'Kurs sayesinde hali motiflerimizi unutturmuyoruz. Köyümüzde yasayan birçok kursiyerimiz evinde hali üretmek için hazirliklara basladi'