Toplantıda Rize'nin çeşitli bölgelerinden toplanılıp getirilen kiviler üzerinde şeker ölçümü yapıldı. Çaykur Araştırma Geliştirme Dairesi uzmanlarından Ziraat Mühendisi Ayhan Hazneder başkanlığındaki ölçümlere dayanılarak Rize'de kivi hasat tarihi 15 Kasım olarak açıklandı.
Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, Rize'de kivi üretiminin arttırılması gerektiğine dikkat çekerek, "Of'tan Sarp'a kadar olan bölgede bu yıl 10 bin ton civarında kivi üretmeyi hedefliyoruz. Bunun 7 bin tonu satılabilecek ölçüde olacağını tahmin ediyoruz. Bu bölgede ki kapasite 50-60 bin tondur. Bizim öncelikli hedefimiz bu kapasiteye ulaşmaktır" dedi.
RİZELİ'NİN İNÖNÜ KORKUSU
Toplantıda konuşan Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, Rizeliler'in "İnönü tarlalarımızı elimizden alır' korkusu ile ilk dönemlerde çay tarımına sıcak bakmadığını söyledi. Bakırcı "1940'lı yıllarda dönemin İsmet İnönü hükümeti çay tarımının yaygınlaşması için bölgemizdeki insanları destekledi. Çay tohumu verdi. Bu tohumların ekilmesi için birde para yardımı yapıldı. Ancak bizim hemşerilerimiz, 'bu bizim için hayırlı bir şey düşünmez, çaylığımızı da malımızı da elimizden alacaktır' mantığı ile o tohumları derelere döktü. Ben o dönemleri yaşamadım ama anlatılanlardan biliyorum. Benim rahmetli babam da arazimizin en kötü yerine çay ekti. Çünkü çaylığı tapusu ile birlikte elimden alırlar, korkusu ile hareket etti. Yanlış bir algılamaydı. Ancak bu Rize'nin bir gerçeği. Yani İnönü bize bedava tohum veriyor. Birde para veriyor. Arazilerimizi alacak korkusu ile çayı kötü arazilerine ektiler. Ama yinede çay bölgemize önemli oranda ciddi bir ekonomik girdi sağladı. Yinede yeterince çaydan istifade edemedik" ifadelerini kullandı.
GURBETE GİTMEYEN ERKEK İLE ÇALIŞMAYAN KADININ BULUŞMASI
Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu ise konuşmasında, üretimin ekonomiye dönüştürülmesi için kaybedilen üretici zihniyetinin geri kazanılması gerektiğini vurgulayarak, "Ben bu bölgede doğup büyüdüm. Gurbete çıktım ve 30 yıl sonra döndüm bölgeye. Gördüğüm şu oldu. Üretici zihniyeti kaybetmişiz. Özellikle hanımlar açısından. Erkekler bölgede az çalışıyor diye tenkit edilirdi. Aslında onlarda gurbette çalıştılar. Şimdi iki şey buluştu. Gurbete gitmeyen erkek ile çalışmayan kadın buluştu. Netice itibariyle hazırı isteyen bir kitle oluştu. Eğer bu böyle olmaya devam edecekse dünyanın en verimli ürününü de bulsak onu üretecek zihniyet eğer yoksa yakınmalarımız kaçınılmaz olur" diye konuştu.
Kivi Hasat Tarihi 15 Kasım Olarak Belirlendi
Rize Kivi Birliği tarafından Rize'de Kivi Hasat tarihinin belirlenmesi için düzenlenen toplantı Rize İsmail Kahraman Kültür Merkezi'nde gerçekleşti.