KKTC Açiklamasi Rum Tarafinin Yunanistan Ve Misir Ile Yaptigi Ortak Açiklama Yok Hükmündedir

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Disisleri Bakanligi, Güney Kibris Rum Yönetimi'nin (GKRY), Yunanistan ve Misir ile yaptigi ortak açiklamaya tepki göstererek, "Açiklama KKTC için yok hükmündedir." ifadesini kullandi.

Bakanliktan yapilan yazili açiklamada, Rum tarafinin, Yunanistan ve Misir ile bugün gerçeklestirdigi üçlü zirve sonrasi yaptiklari ortak açiklamada yer alan hususlarin Ada’daki siyasi ve hukuki gerçekleri yansitmadigi kaydedildi.

Kibris meselesine iliskin konularda GKRY ve diger taraflarin muhatabinin KKTC oldugu vurgulanan açiklamada, "Kibris Adasi’nda biri KKTC digeri de GKRY olmak üzere iki ayri devlet bulunmaktadir. Bu iki devletin yaptiklari açiklama ve aldiklari kararlar sadece kendilerini baglamaktadir. Rum tarafinin Yunanistan ve Misir ile yaptigi ortak açiklama KKTC için yok hükmündedir." ifadelerine yer verildi.

Açiklamada sunlar kaydedildi:

"Anilan ortak açiklama gerçekleri saptirmayi amaçlamaktadir. Her seyden önce Dogu Akdeniz’de yasanan gerilim Rum tarafinin tek tarafli faaliyetlerinin bir eseridir. Rum tarafinin ilk kiskirtici faaliyetinin Misir ile imzaladigi tek yanli deniz hudutlarinin sinirlandirilmasi anlasmasi oldugu da animsanacaktir. Kibris Türk halkinin haklarini ihlal eden Rum tarafinin siyasetine Misir’in destek vermesini kinamaktayiz. Kibris Türk tarafi Temmuz 2019 tarihinde hidrokarbon kaynaklarinin ortak yönetimine iliskin kapsamli ve yapici bir öneri yapmistir. Bu önerimiz halen geçerlidir. Bölgede isbirliginin yolunu açacak bir öneri de Anavatan Türkiye tarafindan yapilmistir. Ilgili taraflari bir konferansta bir araya getirmeyi öngören bu öneriyi KKTC de desteklemektedir ancak GKRY ve Yunanistan ile diger üçüncü taraflarin haklarimizi ihlal edecek girisimlerine sessiz kalmamiz beklenmemelidir. KKTC, Anavatan Türkiye ile birlikte mesru hak ve çikarlarimizi muhafaza etme kararliligini sürdürecektir. Türkiye Petrolleri Anonim Ortakligi (TPAO), devletimizin belirledigi ruhsat alanlarinda Kibris Türk halki adina çalismalarini yürütmeye devam edecektir. Rum tarafinin tek yanli faaliyetlerine esdeger ve es zamanli adimlarla karsilik verilecektir."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile