KKTC Açiklamasi Ülkeyi Teget Geçen Petrol Sizintisinin Deniz Dibine Çökmesi De Büyük Tehlike

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Turizm ve Çevre Bakani Fikri Ataoglu, "(Suriye kaynakli) petrol sizintisi bizi teget geçiyor ama deniz dibine çökmesi de büyük tehlike." dedi.

Bakan Ataoglu, Bayrak Radyo Televizyon Kurumunda (BRTK) katildigi "45+" programinda Suriye kaynakli olan ve KKTC'te dogru yönelen petrol sizintisiyla ilgili son duruma iliskin degerlendirmelerde bulundu.

Sizintinin KKTC'yi teget geçmesinin sevindirici oldugunu ancak bu yakitin önünde sonunda ya bir sahile vuracagini ya da dibe çökecegini belirten Ataoglu, "Petrol sizintisi bizi teget geçiyor ama deniz dibine çökmesi de büyük tehlike. Yakitin deniz dibine çökmesi de ciddi zarara neden olacak." dedi.

Bakan Ataoglu, KKTC Çevre Dairesi ekiplerinin ilk günden itibaren olayi gözlemledigini kaydederek yakitin bir kisminin toplanamayacaginin ve yapisma özelligini yitirdiginin, bir kisminin ise buharlastigini ve tortular halinde dibe çökmeye basladigini belirtti.

Ataoglu, "Teget geçecek dense de biz bütün önlemlerimizi geri gelebilecek sekilde aldik. Gelirse kuzey sahillerine gelecek. Bugün dibe çökse bile yok olmus degildir. Dipteki zararlari da çok ciddi olacak. Kiyilara da gelmeyecek degil. Bugün olmasa bile bir süre sonra bu bir sekilde kiyilarimiza da gelecek." dedi.

Bu süreçte ortaya çikan eksiklikler ve alinmasi gereken önlemlerle ilgili bir rapor hazirlanacagini aktaran Ataoglu, dibe çöken yakitin sahillere ulasmasi halinde atilacak adimlarin da belirlenecegini söyledi.

Ataoglu, turizm anlaminda da en fazla pazarlanan ve caretta carettalarin yumurtlama mekani olan Altinkum'un büyük bir tehlike atlattigini belirterek "Yakit sahillerimize vursaydi turizmimiz bundan çok ciddi etkilenecekti." dedi.

- "Denizin içine bariyer kurma ihtiyaci duymadik, kiyida bekletiyoruz

Basbakanlik Müstesari ve Kriz Komitesi Baskani Hüseyin Amcaoglu, Suriye kaynakli petrol sizintisina iliskin yürütülen çalismalar hakkinda bilgi verdi.

Amcaoglu, yarin kuzey ve dogudan esmesi beklenen 12 saatlik rüzgar nedeniyle alarmda olunmasi gerektigini vurgulayarak IHA'larin bugün havalanarak gözlem yapacagini ve bu gözleme göre hareket edilecegini aktardi.

Su an için kiyilara vuran bir kirlilik olmadigini söyleyen Amcaoglu, Meteoroloji Dairesinden alinan bilgiye göre, yarin rüzgarin kuzey ve dogudan esmesinin beklendigini kaydetti. Yarin 12 saat sürecegi öngörülen rüzgarin KKTC'nin aleyhine olabilecegine de deginen Amcaoglu, alarmda olunmasi gerektigini vurguladi.

Ellerinde bulunan 3 kilometreye yakin bariyerin, gerekmesi halinde ihtiyaç olan yere nakledilmek üzere Karpaz'da bekletildigini açiklayan Amcaoglu, "Denizin içine bariyer kurma ihtiyaci duymadik, kiyida bekletiyoruz." dedi.

Amcaoglu, yapilan kontrollerde kiyilarda herhangi bir kirlilik tespit edilmedigini, kiyidan 18 mil uzakta petrole rastlandigini ve Kibris Kiyi Emniyeti ve Türkiye'den gelen iki gemi tarafindan toplandigini anlatti.

"Türkiye’den iki gemi daha bekliyoruz. Tahminim yarin sabah Ada'da olacaklar." diyen Amcaoglu, tehlikenin kiyilara ulasmamasi için gerekli tedbirlerin alindigini kaydetti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile