Koç, Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği tarafından düzenlenen VI. Uluslararası Kurumsal Yönetim Zirvesi'nde ''Şirketlerin Piyasa Değerinin Oluşmasında Kurumsal Yönetimin Etkisi'' başlıklı panelde yaptığı konuşmada, sermaye ve likiditenin sınırlı olduğu bir yerde, güvenilirlik ve şeffaflığın önemli olduğunu vurgulayarak, ''Şirketlerin, yeterli sermayeyi kendilerine çekebilmeleri için bazı değişimlerden geçmeleri lazım. Bu kurumsal yönetişimi içselleştirmekten geçiyor'' diye konuştu.
Koç, yatırımcıların ortalama yüzde 70'inin yüksek karlı hisselere ilgi gösterdiğini ifade ederek, şunları söyledi:
''Bu da hem belirsizlik hem de bir risk yaratıyor. Bunu bertaraf etmek için muhakkak çok şeffaf, adil, hesap verebilir, dürüst olmak lazım. Bu tabii bir tek şirketleri iyi yönetmekle olacak bir şey değil, belirli yöntemlerle yatırımcılarınıza bilgi vermeniz lazım. Holding olarak, kurumsal yönetişimde proaktif önlemler almak zorunda hissettik. Ya hesap verebilir ya hesap soran olacaksınız. Hiçbir aile bireyi eğer icracıysa yönetim kurulunda yer almıyor. Yönetim kurulundaysa icrada yer almıyor. Bu yabancı yatırımcının gözünde de gayet pozitif şekilde karşılanıyor.''
-''Futbol kulüpleri''-
''Futbol kulüplerinde kurumsal yönetim' diye panel yapar mıyız-'' sorusuna Koç, ''Yapılması çok gerekiyor. Fakat nasıl yapılır, bu süreç ne kadar sürer- Tahmin etmek biraz zor. Kulüplerin de birçoğu borsada kote, belirli değerleri var. Kurumsal yönetim ilkeleri çerçevesinde belirtmek gerekir'' diye konuştu.
Koç, yüzde 50 ortaklıkların dünyanın en zor evlilikleri olduğunu anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bizim otomotiv sanayindeki ortaklığımızın her ikisi de 40 seneye varıyor. Banka ortaklığımız da bu sene 10. senesini dolduruyor. Borsaya kote olan şirketlerimize baktığınızda kurumsal yönetimin ne kadar benimsendiğini çok açık görebiliyoruz. Yabancı yönetim kurulu üyeleri çok büyük önem taşıyor. Yabancı yatırımcıların gözünde pozitif durum yaratıyor. Şirketlerin değerlerinin artmasında da artı bir rol oynuyor. Bu yöntemleri uygularken, karar mekanizmalarını bürokrasiye boğacak şeylerden kaçınmak gerekiyor. Avrupa ve Amerika'da aile şirketlerinin hisseleri Türkiye'ye nazaran daha dağınık durumdadır. Bizde kontrolü elinde olan halka açık aile şirketlerinde hisselerin yüzde 50'den fazlası ailede olduğu için küçük yatırımcılara karşı sorumluluğun çok fazla olduğunu görüyorum.''
-''Yemeğin kısık ateşte 20 yıl pişmesi gerekiyor''-
Mustafa Koç, bir katılımcının ''Yemeğin içine adillik, şeffaflık, hesap verebilirlik, sorumluluk koyarsınız, bir de yemeğin tadına bakarsınız o da borsa değeridir. Bunu eklediniz mi yemek oldu demektir'' ifadelerine karşılık, ''Yemeğin kısık ateşte 20 yıl pişmesi gerekiyor'' dedi.
Koç, genç nüfusa iş yaratma açısından Türkiye'nin en az yüzde 5-6 büyümesi gerektiğini ifade ederek, ''Hem iç hem de dış sermayeyi çekme açısından üzerimize düşeni yapmamız lazım. Eskiden yüksek enflasyonlu ortamda ekonomik kar kavramına çok önem verilmezdi. Şimdi kara çok önem veriliyor'' diye konuştu.
Muhabir: Elif Ferhan Durmuş
Yayıncı: Affan Kulunyar
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç Açıklaması
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Türkiye'nin genç nüfusa iş yaratma açısından en az yüzde 5-6 büyümesi gerektiğini söyledi.