Kocaeli Sanayi Odasi Baskani Zeytinoglu, Agustos Ayi Dis Ticaret Rakamlarini Degerlendirdi Açiklamasi

'Avrupa'ya çalisan firmalarin planli duruslari ve çip sorunu nedeniyle yasanan olumsuzluklara ragmen gerçeklesen bu ihracat seviyesini çok olumlu degerlendiriyoruz'.

Kocaeli Sanayi Odasi (KSO) Yönetim Kurulu Baskani Ayhan Zeytinoglu, Avrupa'ya çalisan firmalarin planli duruslari ve çip sorunu nedeniyle yasanan olumsuzluklara ragmen gerçeklesen ihracat seviyesini çok olumlu degerlendirdiklerini bildirdi.

Zeytinoglu, yazili açiklamasinda, Ticaret Bakanligi tarafindan açiklanan agustos ayi dis ticaret rakamlarini degerlendirdi.

18 milyar 912 milyon dolar olarak gerçeklesen ihracatin agustos aylari içindeki en yüksek seviye oldugunu hatirlatan Zeytinoglu, "Avrupa'ya çalisan firmalarin planli duruslari ve çip sorunu nedeniyle yasanan olumsuzluklara ragmen gerçeklesen bu ihracat seviyesini çok olumlu degerlendiriyoruz. Burada temmuz ayindan ertelenen talebin de etkisi oldugunu düsünüyoruz. Agustos itibariyla yillik ihracatimizin yeni bir rekor ile 207 milyar 469 milyon dolara yükseldigini görüyoruz." ifadesini kullandi.

Ihracatin ithalati karsilama oraninin agustosta yüzde 81,5'e yükseldigini belirten Zeytinoglu, "Agustos ayinda ithalat, geçen yilin ayni ayina göre yüzde 23,8 artisla 23 milyar 218 milyon dolar olarak gerçeklesti. Alt kalemlerine baktigimizda yatirim mallari ithalatinda yüzde 14,4, ham madde ithalatinda yüzde 27,9, tüketim mallari ithalatinda yüzde 5,1'lik artis oldugunu görüyoruz. Dis ticaret açigi geçen yilin ayni ayina göre yüzde 31,7 azaldi. Bu gerileme cari açik açisindan önemli." degerlendirmesinde bulundu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile