Kök Hücre Ve PRP Birçok Hastaligin Tedavisinde Kullaniliyor

Kök Hücre Ve PRP Birçok Hastaligin Tedavisinde Kullaniliyor

DENIZLI – Ortopedik hastaliklarin tedavisi basta olmak üzere birçok hastalikta kök hücrenin kullanildigini söyleyen Op. Dr. Mustafa Ismet Tatar, hastalar tarafindan çok sik karistirilan kök hücre tedavisi ile PRP tedavisi hakkinda da önemli açiklamalarda bulundu.



Kök hücreler kendilerini yenileyebilme özelligine sahip vücudumuzda bulunan hücreler olarak biliniyor. Hücre yenileme isleminden dolayi da birçok alanda oldugu gibi Ortopedi alaninda da sik kullaniliyor. Özel Denizli Tekden Hastanesi Ortopedi doktorlarindan Op. Dr. Mustafa Ismet Tatar, kök hücre ve PRP tedavilerinin Tekden Hastanesi’nde uygulandigindan ve basarili sonuçlar aldiklarindan bahsederek kök hücre ve PRP yöntemleri hakkinda önemli bilgiler verdi. Op. Dr. Tatar, “Ortopedideki kök hücre uygulamalarini iki baslikta inceleyebiliriz. Bunlardan biri, kandan alinan hücrelerden elde edilen PRP dedigimiz islemdir. Halk içinde kök hücre diye daha çok bu uygulama bilinir. Bir digeri de karindan alinan yag hücrelerinden elde edilen gerçek kök hücre uygulamasidir. Burada mantik elde ettigimiz hücreleri problemli bölgeye göndererek, o bölgede büyüme faktörleri gibi bazi hormonlar salgilanarak oradaki hücrelerin tedavi edilmesini saglamaktir. Kök hücreler problemli bölgeye gidip orada yeni hücre olusturmaz. Yalnizca bazi faktörler ve büyüme hormonlari salgilayarak bir tamir islemi baslatir” dedi.



“Kök hücre tedavisini çok geç olmadan hastaligin erken asamalarinda kullanmamiz gerekir”

Kök hücre tedavisinin Ortopedi ve Travmatoloji’de hangi hastaliklarin tedavisinde kullanildigindan da bahseden Dr. Ismet Tatar, “Kök hücre tedavisi Ortopedi alaninda, eklem kireçlenmeleri, bag ve tendon yaralanmalari, kas yirtiklari, tenisçi dirsegi, topuk dikeni, menisküs yirtiklari gibi birçok hastaligin bazi evrelerinde kullanilir. Kök hücre uygulamasindan sonra etki hemen baslar. PRP dedigimiz kandan yapilan uygulamada etki süresi 8 gündür. Karindan alinan yag hücrelerinden yapilan uygulamada ise 90 gün boyunca hasarli bölgede tamir devam eder. Yapilan islem; kök hücreler elde edildikten sonra hastaligin bulundugu bölgeye bir enjektör yardimiyla hücrelerin gönderilmesi seklindedir. PRP uygulamasini, kiside kan hastaligi varsa, yakin zamanda kullandigi bazi kan ilaçlari varsa bu durumlarda yapamiyoruz. Çünkü alacagimiz hücreler bozuluyor. Karindan yag hücresi uygulamasini çok daha sik kullanabiliyoruz. Fakat yine bazi hastaliklar ve bazi kullanilan ilaçlar bu duruma engel olabiliyor” dedi.



“Kök hücre tedavisi her hastaligin her asamasinda kullanilir mi?”

Kök hücre tedavisi her hastaligin her asamasinda kullanilir mi gibi sorularla çok sik karsilastigindan bahseden Op. Dr. Mustafa Ismet Tatar, “Hastaliklarin belli basli asamalarinda kullanilabilirler. Örnegin kireçlenme hastaligindan bahsedecek olursak, bu hastaligi biz dört asamada inceliyoruz. Kök hücre uygulamasi birinci, ikinci ve üçüncü asamalarda ise yarayabilir. Ama dördüncü asamaya gelmisse artik diz ameliyatlik hale gelmisse bu durumda kök hücre uygulamasi bir ise yaramaz. Hastalarimiz daha çok ameliyatlik problemlerde kök hücre uygulamasi talebinde bulunuyor. Ama kök hücre uygulamasi ölmüs bir hücreyi canlandiramaz. Yalnizca hastaligin belli asamalarinda ise yarayabilir” seklinde bilgi verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile