Konya AFAD'in Yüzey Yariklari Raporunda, Yer Alti Su Seviyesinin Azalmasina Dikkat Çekildi

Rapordan: 'Yüzeylemis olan kiriklardan en uzun olan kirik hatti uzunlugu 1516 metre olarak ölçüldü. Kirik hatlar üzerinde yer yer yariklar görüldü ve en genisi 5 metre olarak ölçüldü. Olusan yariklar ve ortaya çikan yüzey kiriginin, bölgede son yillarda yer alti su seviyesinin hizla çekilmesi nedeniyle olustugu öngörülmektedir' 'Ayrica kirik hattinda bloklar arasinda kot farki da görülmekte olup, kot farki bazi yerlerde 15 santimetreye kadar ulasmaktadir. Bu kot farkinin zamanla metre mertebesine ulasmasi da ön görülmektedir'

Konya’nin Emirgazi ilçesinde olusan yüzey yariklariyla ilgili çalisma baslatan Konya Il Afet ve Acil Durum Müdürlügünce (AFAD) hazirlanan raporda, yüzey yariklarinin, bölgede son yillarda yer alti su seviyesinin hizla çekilmesi sonucu olustugunun öngörüldügü bildirildi.

AFAD Konya Il Müdürlügü tarafindan, Emirgazi ilçesine bagli Isiklar Mahallesi Kutburun Yaylasi'nda olusan kirik ve yariklarin incelenmesi için bölgeye ekip gönderildi. Ekip tarafindan bölgede yapilan incelemeler ve görüntülerden yola çikarak rapor hazirladi. Saçak seklinde 4 parçadan olusan kirik hattinin tespit edildigi ifade edilen raporda, sunlar kaydedildi:

"Yüzeylemis olan kiriklardan en uzun olan kirik hatti uzunlugu 1516 metre olarak ölçüldü. Kirik hatlar üzerinde yer yer yariklar görüldü ve en genisi 5 metre olarak ölçüldü. Olusan yariklar ve ortaya çikan yüzey kiriginin, bölgede son yillarda yeralti su seviyesinin hizla çekilmesi nedeniyle olustugu öngörülmektedir."

- Kot farkinin zamanla metre mertebesine ulasacagi ön görülüyor

Raporda ayrica, kirik hattini olusturan bloklardaki kil seviyelerinin farkli kotlarda bulundugu, yer alti suyunun çekilmesine bagli olarak bloklardaki etkilenen kil seviyesi ve hacminin de farklilik gösterdigi yer aldi. Bu sebepten dolayi, bloklar arasindaki hacimsel küçülme farkli oldugundan kirik hatti boyunca çatlak ve yariklar olustugu kaydedilen raporda, sunlar kaydedildi:

"Ayrica kirik hattinda bloklar arasinda kot farki da görülmekte olup kot farki bazi yerlerde 15 santimetreye kadar ulasmaktadir. Bu kot farkinin zamanla metre mertebesine ulasmasi da ön görülmektedir. Meydana gelen bu durum sonucunda bölgedeki cami lojmani ciddi hasar görmüs, Emirgazi yayla yolu hasar almistir."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile