KTO Karatay Üniversitesi'nde 'Meslek Ahlakı Ve Ahilik Çalıştayı' Başladı

KTO Karatay Üniversitesi'nde 'Meslek Ahlakı Ve Ahilik Çalıştayı' Başladı

Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi’nde “Meslek Ahlakı ve Ahilik Çalıştayı” başladı.

Çeşitli üniversitelerden birçok akademisen ve sivil toplum kuruluşu temsilcisinin katılımı ile bahar yarıyılında Türkiye’de ilk kez bir üniversitede ders olarak okutulacak olan Meslek Ahlakı ve Ahilik konusu için kitap çalışması başladı.

İki gün sürecek çalıştayda Meslek ve Ahlak, Ahiliğin Tarihsel Gelişimi, Ahilik ve İktisadi Düzen, Ahilik ve Eğitim, Ahiliğin Toplumsal ve Siyasal Yansımaları ele alınacak. Türkiye’de bir ilk olan çalıştaya, Prof. Dr. Ahmet Diken, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkuş, Doç. Dr. Ali Erbaşı, Prof. Dr. Hüsameddin Erdem, Prof. Dr. Mikail Erdem, Prof. Dr. Mehmet Ali Hacıgökmen, Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal, Prof. Dr. Selim Hilmi Özkan, Prof. Dr. Hüsamettin Erdem, Süleyman Demir, Doç. Dr. İsmail Kıvrım, Yrd. Doç. Dr. Aziz Ayva bilgi ve tavsiyeleriyle katkı sağlıyor.

Çalıştayın ilk oturumunda açılış konuşmasını yapan Doç. Dr. Ömer Akdağ, “Çalıştay sonrası oluşturulacak ders kitabı ile bahar döneminde üniversitemizde ahiliği bir ders olarak okutmak istiyoruz. Ahiliği medeniyetimizin şifreleri olarak görüyoruz. Eğitim kurumu olan üniversitelerde kuramsal verilerin dışında öğrencilerimize çalışma ahlakını da benimsetmeliyiz. Türklerin İslamiyet’i benimsemesinden sonra toplumda bir kültür güncellenmesi yaşandı. Ahiliği ön plana çıkaracak bu ders ile dirilişi meydana getirmek istiyoruz. Üniversite olarak mezuniyet törenimizde de Türk geleneklerine uygun olarak Selçuklu cübbesi ve börkü tercih etmeye başladık. Bu çalıştay ile de medeniyet inşasında önemli bir yeri olan ahiliği öğrencilerimize anlatacağız” dedi.

KTO Karatay Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı Lütfi Can Başaran ise, “Üniversiteden mezun öğrencilerin donanımlı olmasını önemsiyoruz. Üniversitemizde meslek ahlakı ahilik üzerinden anlatılmalıdır. Ahilik dersinin gelecek dönemlerde üniversitemizde zorunlu ders olarak okutulmasını planlıyoruz. Diğer eğitim kurumlarına bu noktada öncülük yapıyoruz” diye konuştu.

Prof. Dr. Diken, “Ülke ve toplum olarak iktisadi gelişimin yanında ahlaki gelişimi de sağlamalıyız. Geçmiş dönemlerden kalan ahlakı gelecek dönemlere taşımakla sorumluyuz. Oluşturacağımız bilinç ile toplumsal katmanları harekete geçirmeliyiz” ifadelerini kullandı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile