'Kütahya Hibe, Fon ve Destekler” Toplantısının İlki Gediz’de Yapıldı

'Kütahya Hibe, Fon ve Destekler” Toplantısının İlki Gediz’de Yapıldı

Kütahya Valiliği İl Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Kütahya Hibe, Fon ve Destekler” bilgilendirme toplantısının ilki Gediz İlçesinde yapıldı.


Gediz Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonunda Zafer Kalkınma Ajansı (ZEKA) Yatırım Destek Ofisi, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürlüğü, Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürlüğü, KOSGEB Temsilciliği ve Defterdarlık yetkililerinin yaptıkları birer sunumla gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına Kütahya Valisi Şerif Yılmaz Başkanlık etti.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Kütahya Valisi Şerif Yılmaz, Türkiye’nin çok büyük bir değişim süreci içerisinde yaşadığını, bu süreçte tarım toplumundan sanayi toplumuna hızlı bir geçiş olduğunu söyledi.

Bununla ilgili devletin sağladığı çeşitli enstrümanlar bulunduğunu belirten Vali Şerif Yılmaz, Gediz’de yapılan bu ilk toplantı ile hem kendi öz kaynaklarımızdan, hem dış kaynaklardan sağlanan destek, teşvik ve hibeleri, özellikle iş adamlarına veya iş alemine girmek isteyen yatırımcılara birinci ağızdan hep beraber değerlendirmek suretiyle sunmak istediklerini ifade etti.

Vali Şerif Yılmaz, konuşmasına şu şekilde devam etti:
“Daha önceki toplantıda söylemiştim. Bugün Türkiye’de aklı başında bir insan ben iş yapacağım derse, devletin imkanlarıyla kendi sermayesi olmadan iş yapabilecek konuma gelmiştir. Tüm kamu kurum ve kuruluşları olarak bunları hizmete sunmakla mükellefiz.

Son 10 yıl içerisindeki verilere bakacak olursak; 10 yıl önce bizde kişi başına tüketilen Elektrik miktarı 950 kw/s, bugün ise 3 bin 343 kw/s olmuştur. Yine 10 yıl önce tarım sektöründeki iş gücü istihdamımız yüzde 66.9 iken bugün yüzde 39 dur. Sanayi sektöründe iş gücü istihdamı yüzde 12.2 iken şimdi yüzde 25.7’dir. Hizmet sektöründe yüzde 21’den yüzde 35.3’e çıkmışız. Şehirleşme oranımız yüzde 48’den yüzde 64’e çıktı. Demek ki artık, tarımdan sanayiye doğru bir istihdam var ve bu istihdamın artması şehirleşmeyi beraberinde getirmiştir. Ayrıca köyden kente göç ile birlikte istihdam alanında da yeni iş kolları ve iş destekleri şart olmuştur. Bu noktada tüm kamu kurum ve kuruluşları olarak gerekli desteği vermek için ortak bir organizasyonda birleşmek gerekiyor. Bu birleşme içinde bu gün, burada toplanarak tüm kurumlarımızın çalışmaları ile ilgili sunumlarını izleyeceğiz. Hepimizin ortak gayesi, ilimizde istihdamı artırarak işsizliği azaltmaktır. Huzur, güven ve barışın sağlanması adına da bunu sağlamalıyız. Yapılacak yatırımlarla bölgemizi de kalkındırma hedefimiz vardır.

Zaman zaman eleştiriliyor ve devlet tarafından hiç bir yatırımın yapılmadığı düşünülüyor. Devlet yatırımlarına bakacak olursak son 10 yılda sadece karayollarının İlimize yaptığı yatırım, 850 milyon TL’dir. Bu daha önceki yıllarla, sadece karayolları ile mukayese edecek olursak, önceki dönemde tüm devlet yatırımlarının dört katına tekabül ediyor.

Biz hiç bir müteşebbis için fabrika kurmuyoruz. Ama alt yapısını ve iletişimini sağlıyoruz. Biz Ege Limanına en yakın illerdeniz. Yol ağımızdaki sıkıntıyı giderdiğimiz anda, dış yatırımların kısa zamanda geleceğini ve geri kalmışlık düşüncelerini ortadan kaldırılacağını biliyorum. Gelişmişlik düzeyinde de Türkiye’de 38. sıradayız. Kamuoyunda verilen bir takım olumsuz mesajlarla akıllarda olumsuz fikirler oluşturulmaya çalışılıyor. Gerçeğe baktığımızda, Türkiye’de, standardın üzerinde yapıda bir il durumundayız. Bunu daha iyiye götürmek bizim elimizde. Bunun için bu toplantıları gerçekleştiriyoruz.

Kendi değerlerimizi kullanmak önceliğiyle çalışmalarımızı yapmalıyız. Dışarıdan iş adamlarının gelmelerini beklemek yada devletin desteğinden ziyade, kendi beyin gücümüzle, kendi insanımız ve öz kaynaklarımızla bölgemizi kalkındırmamız gerekiyor. Gediz, bu noktada örnek merkezlerimizden birisidir. Yapılan bu toplantıların tüm bölgemize hayırlı olmasını ve örnek çalışmalara ışık tutmasını temenni ediyorum.”
Vali Yılmaz’ın konuşmasının ardından Zafer Kalkınma Ajansı (ZEKA) Yatırım Destek Ofisi, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürlüğü, Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürlüğü, KOSGEB Temsilciliği ve Defterdarlık yetkililerince yapılan sunumlar izlendi.

Toplantıya Vali Şerif Yılmaz ile birlikte Gediz Kaymakamı Mehmet Yılmaz, Çavdarhisar Kaymakamı Serhan Akyıldız, Gediz Belediye Başkanı Mehmed Ali Saraoğlu, İl Genel Meclisi üyeleri, il ve ilçe daire müdürleri, işadamları, sanayiciler, belediye başkanları, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar katıldı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile