İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürü Mustafa Bakırdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin, bu yıl 731'incisi düzenlenen ''Hayme Ana'yı Anma ve Göç Şöleni''nde akıllarına geldiğini söyledi.
Kütahya Valisi Kenan Çiftçi'ninde projeye ''olur'' vermesiyle bir gün içinde projeyi hayata geçirdiklerini anlatan Bakırdemir, şöyle konuştu:
''Projeyi 3 Eylül'de hayata geçirdik. 20 Eylül tarihine kadar, Kütahya merkez ve tüm ilçelerde yeni doğacak kız evlatlarına 'Hayme Ana' ismini koyacak ilk 3 aileye, ismini açıklamayan bir iş adamımızın karşılayacağı birer küçük altın hediye edeceğiz. Şu an il merkez ve bütün ilçe Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlükleri'mize bildirdik. Şu an bu müdürlüklerimiz takip ediyor.''
-Bu prototip bir proje-
Bakırdemir, son derece sevimli olan bu projenin amacının Türk Tarihi'ne damgasını vurmuş şahsiyetlerin, isimleriyle de olsa gönüllerde yaşatmak istediklerini belirtti.
Projenin aceleyle hayata geçirildiği için, şimdilik sadece ''Hayme Ana'' ile yetindiklerini ifade eden Bakırdemir, şunları kaydetti:
''Proje şölen nedeniyle aceleye gelince hem hediye hem de tarihi şahsiyet sayısını az tuttuk. Bu prototip bir proje. Şimdi sadece Hayme Ana için düzenledik. Hayme Ana, fedakar Türk anasının en büyük timsalidir. Onun tarih içinde gördüğü fonksiyon pek az anaya nasip olmuştur. Hayme Ana, Kayı Boyu'nun lideri, komutanı, derleyicisi, devlet kurucusu gibi pek çok özelliğiyle tarihte yerini almıştır. O devlet evinin direğidir. Osmanlı Devleti'nin kurucuları Ertuğrul Gazi ve Osman Bey'in yetişmelerinde Hayme Ana kadar etkili olabilmiş başka bir insan gösterilemez. Hayme Ana, Orhun Yazıtları'nda örneğini gördüğümüz eşi ve oğlu ile ismi beraber anılan 'İlbilge Hatun' gibi devletin kuruluşunda fonksiyonel bir görev almıştır. Hayme Ana ile Ertuğrul Gazi'nin hayatı beraber yürümüştür. Çünkü ana ile oğul arasında Kayı Boyu'nun sevk ve idaresinde tam bir fikir birliği vardır. Hayme Ana, doğumlarda ebelik yapan bir kadın. 'Daha fazla çocuk, daha fazla güç' dercesine doğumları teşvik ediyordu. Hayme Ana gibi büyük bir şahsiyeti çocuklarımıza ismini vererek yaşatmak, atalarımıza olan değeri göstermek için bulunmaz bir fırsat.''
Bakırdemir, bu projenin bu yıl uygulamasını gördükten sonra, gelecek yıl Ertuğrul Gazi, Osman Gazi ve Osman Gazi'nin ağabeyi Savcı Bey gibi isimlerinde teşviki amaçlı buna benzer projelerin üretileceğini ve Kütahya'da bu isimlerin yaygınlaşması gerektiğini sözlerine ekledi.
Yayıncı: Mürsel Çetin
Kütahya Valiliği, Bu Yıl 731'incisi Düzenlenen Hayme Ana'yı Anma ve Göç Şöleni'nden Etkilenerek, Kız Çocuklarına ''hayme Ana'' İsmi Konulmasını Teşvik Amaçlı Altın Hediyeli Proje Geliştirdi
Hadi Şengül - Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin babaannesi, öğütleriyle asırlardır devlet yöneticilerine yol gösteren ve ''Devlet Ana'' diye bilinen Hayme Ana'nın isminin yaşatılması için Kütahya Valiliği İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü tarafından, ''Kızımın Adı Hayme Ana Olsun Projesi'' kapsamında kızının ismini ''Hayme Ana'' koyan ailelere birer küçük altın hediye edilecek.