Lekelenmeme Hakki Kapsaminda 1 Milyon 81 Bin 129 Kisi Asilsiz Ihbarlara Karsi Korundu

Lekelenmeme Hakki Kapsaminda 1 Milyon 81 Bin 129 Kisi Asilsiz Ihbarlara Karsi Korundu

Adalet Bakani Tunç, masumiyet karinesinin korunmasi amaciyla hayata geçirilen Lekelenmeme Hakki kapsaminda 2017 yilindan bu yana 1 milyon 81 bin 129 kisi hakkinda sorusturmaya yer olmadigina dair karar (SYOK) verildigini bildirdi.

Adalet Bakani Yilmaz Tunç, masumiyet karinesini koruyup güçlendirmek adina bazi yeni düzenleme ve uygulamalarin ceza adaleti sistemine kazandirildigini söyledi.



“1 milyon 81 bin 129 dosyaya SYOK verilmistir”

2017 yilinda CMK’da lekelenmeme hakkina iliskin önemli bir degisiklik yapildigini aktaran Bakan Tunç, “Bu degisiklikle hiç kimsenin haksiz, temelsiz ve yersiz suçlamalarla muhatap olmamasi saglanmistir. Böylece önemli ve hassas bir ihtiyaç karsilanmistir. Düzenlemenin yürürlüge girdigi 25 Agustos 2017 tarihinden bugüne kadar toplam 1 milyon 435 bin 596 ihbar dosyasi açilmis ve bu dosyalardan 1 milyon 81 bin 129’ü hakkinda sorusturmaya yer olmadigina dair karar (SYOK) verilmistir” dedi.

Bakan Tunç, “Günümüz insan haklari anlayisinin en önemli parçalarindan biri olan lekelenmeme hakki, suçsuzluk veya bir baska deyisle masumiyet karinesini de kapsayan genis bir kavramdir” ifadelerini kullandi.

Türk Hukuk Sistemi içerisine dâhil edilen bu düzenleme ile kisi hakkindaki ihbar ve sikâyetin soyut ve genel nitelikte olmasi veya konusunun suç olusturmadiginin açikça anlasilmasi durumunda sorusturma yapilmasina yer olmadigina dair karar verilebilmesi saglandi. SYOK karari ile mesnetsiz ihbar ve sikâyete maruz kalan vatandaslar süpheli sifati almiyor, verilen karar ayri bir sisteme kaydediliyor ve kisinin toplum nezdinde zarar görmesinin önüne geçiliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile