Leylekler, 46 Yildir Ayni Direkte Yuva Yapiyor

Leylekler, 46 Yildir Ayni Direkte Yuva Yapiyor

VAN – Van’in Özalp ilçesine bagli Yukari Dönerdere Mahallesi’nin 46 yillik misafirleri leylekler, yaklasik 46 yildir ayni direkte konakliyor.

Özalp ilçesine bagli Yukari Dönerdere Mahallesi’ni mesken tutan leylekler, yaklasik 46 yildir ayni direkte konakliyor. Mahalle sakinlerinden Ismail Genel’in bahçe duvarinin yanindaki elektrik diregindeki yuvada kuluçkaya yatan leylekler, 4 yavru dünyaya getirdi. Bu yil dünyaya getirdikleri 4 yavrudan ikisi yuvadan düserek telef oldu. Yaz boyunca akarsularda ve mahallenin hemen yani basinda bulunan göletten avladiklari balik, kurbaga ve yilanlarla yavrularini besleyen leylekler, vatandaslar tarafindan da yemleniyor.

Bu yil dünyaya getirdikleri 4 yavrudan ikisi yuvadan düser telef oldugunu ifade eden mahalle sakini Haci Ismail Genel, “Leylekler 1976 yilinda sulama göletin yapimi ile beraber iki grup olarak buraya geldiler. Bir grup karsi taraf yerlesti, bir grupta buraya yerlesti. Karsi direkteki yuva, mahallede meydana gelen rüzgardan dolayi çatidan kopan bir saç oradaki yuvayi bozdu. Ondan sonra orada daha yuva yapmadilar. Buradaki leylekler her Mart ayinin 5’i ile 20’si arasinda mutlaka geliyorlar. Bir sene yuvalari düstü buradan bir vagon çöp kaldirdim. Daha sonra tekrar biz yuvanin izgarasini yaptiktan sonra onlarda geri kalan kismi tamamladilar. Geldikleri her yil hiç durmadan yuvalarina ne buluyorsalar tasiyorlar. Eskiden çevre köylerde de çok vardi. Son zamanlarda az denecek kadar yok. Çünkü her taraf senlik oldu, yasam alanlari azaldi. Burada kalmalarinin nedeni tahminime göre buradaki göletin olusu ve yem sorunu yasamamalari. Balik var, kurbaga var, yilan var. Burada her türlü besin kaynagi mevcut. Bundan dolayi bizim mahalleyi terk etmediklerini düsünüyorum” dedi.



“Benim ve mahallemiz için güzel bir senliktir”

Leylek ailesine çok alistiklarini ifade eden Genel, “Her kuluçkaya yattiklarinda ortalama en az 3 ile 5 yavru yapiyorlar. Bu sene 4 yavru yaptilar. 2 yavru yuvadan düserek öldü. Bazen geç geldiklerinde her gün yuvalarina bakiyorum. Benim için güzel bir senliktir bunlar. Mahallemiz içinde güzel bir senliktir. Bura gelen misafirlerimizin ilgisini ilk çeken leyleklerin yuvasi oluyor. Özellikle benim için çok degerlidir bunlar. Mahalleli olarak bu misafirlerimize çok alistik" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile