Lübnan Hizbullahi Iran Petrolünü Suriye Üzerinden Ithal Etmeyi Planliyor

Lübnan Hizbullahi'nin geçen ay tankerle yola çiktigi duyurulan Iran petrolünü Suriye üzerinden kara yoluyla ülkeye ulastirmayi planladigi bildirildi.

Örgüte yakinligiyla bilinen El-Ahbar gazetesinin haberinde, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'in 19 Agustos'ta Iran'dan Lübnan'a dogru yola çiktigini duyurdugu mazot yüklü geminin dün itibariyla Suriye kara sularina girdigi ifade edildi.

Geminin Suriye'deki bir limanda yükünü bosaltacagi bilgisi verilen haberde, Iran petrolünün daha sonra kara yoluyla Lübnan'a tasinacagi ve bir kisminin Hizbullah tarafindan Lübnan'daki devlet hastanelerine hibe edilecegi aktarildi.

Haberde, Suriye kara sularina ulasan birinci geminin ardindan Iran petrolünü tasiyan diger iki geminin de ayni sekilde yüklerini Suriye üzerinden Lübnan'a ulastiracagi, daha sonra 4'üncü tankerin Iran'dan yola çikabilecegi kaydedildi.

Gazete ayrica Iran petrolünün, dün Beyrut'ta temaslarda bulunan ABD Kongresinden bir heyetin, "Washington, Lübnan'daki akaryakit krizini çözmeye çalisiyor, Iran'dan petrol ithal etmeye gerek yok." seklindeki açiklamasinin ardindan Lübnan'a ulasacagina dikkati çekti.

- Nasrallah'in duyurusu ve Lübnanli siyasilerden gelen tepkiler

Farkli din ve mezheplere dayali siyasi bölünmeler açisindan oldukça kirilgan bir yapiya sahip Lübnan ekonomisi, 1975-1990 yillarindaki iç savastan bu yana en büyük krizi yasiyor.

Ülkede bir süredir devam eden benzin krizi nedeniyle akaryakit istasyonlarinin çogu kapaliyken, açik olanlarin önünde de uzun kuyruklar olusmaya devam ediyor.

Hizbullah lideri Nasrallah, 19 Agustos'ta Iran'dan Lübnan'a gelecek akaryakit yüklü ilk geminin birkaç saat içinde yola çikmak üzere tüm islemlerini tamamladigini açiklamisti. Nasrallah, "Lübnan'a karsi ekonomik savas dayatanlarin Hizbullah'i bu karari almaya mecbur biraktigini" öne sürmüstü.

Bazi siyasi güçler Iran'dan petrol ithal etmekle Lübnan'in ABD yaptirimlarina maruz kalabilecegi gerekçesiyle bu adima tepki göstermisti.

Müstakbel Hareketi Genel Baskani Saad el-Hariri, Iran destek gemilerinin Lübnanlilar için risk tasiyacagini ifade ederek Tahran'i bu yolla Lübnan'da hükümetin kurulmasini engellemekle suçlamisti.

Lübnan Güçleri Partisi Genel Baskani Semir Caca da Hizbullah'in yaptiginin uluslararasi düzeyde yasa disi bir eylem olduguna ve Lübnan'i gerçek bir felakete maruz biraktigina dikkat çekerek, stratejik askeri ve güvenlik karari elinde bulunduran Hizbullah'in ekonomik kararlara da el koymasina iliskin endisesini ifade etmisti.

- ABD'li heyetin Lübnan ziyareti

ABD Kongresinden bir heyet, dün baskent Beyrut'ta Lübnanli yetkililer ile bir dizi temasta bulunmustu.

Heyet baskani ABD'li Senatör Chris Murphy, Beyrut ziyaretinin sonunda basina yaptigi açiklamada, "Suriye üzerinden tasinan herhangi bir yakit yaptirimlara tabidir. Washington bunu (Lübnan'a petrol transferini) yaptirimsiz gerçeklestirmenin bir yolunu ariyor." ifadelerini kullanmisti.

Hizbullah'in "terör örgütü" oldugunu ve "bölgede yikima sebebiyet verdigini" ifade eden Murphy, Hizbullah'in petrol parasinin bir kismini alacagini ve Lübnan'daki yakit krizini çözemeyecegini söylemisti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile