Lübnan Hükümeti Merkez Bankasi Hesaplarinin Denetimi Için Uluslararasi Özel Sirketle Anlasti

Lübnan hükümeti, Merkez Bankasi hesaplarinin adli denetimi için uluslararasi "Alvarez and Marsal" (A&M) sirketiyle anlasma imzaladi.

Lübnan Maliye Bakanligindan yapilan açiklamada, söz konusu özel sirketle anlasmayi hükümeti temsilen Bakan Yusuf el-Halil'in imzaladigi belirtildi.

Anlasmaya göre A&M, inceleme çalismalarina basladiktan 3 ay sonra Maliye Bakani Halil'e ön rapor sunacak.

Anlasma dogrultusunda, Uluslararasi Para Fonunun (IMF) ülkedeki mali ve ekonomik programi desteklemenin yani sira bir yili askin süredir sekteye ugrayan müzakerelerin yeniden baslatilmasinin kosullari olarak Merkez Bankasi ve devlet kurumlarinin hesaplari adli incelemeye tabi tutulacak.

- Cumhurbaskani Avn anlasmayi "istenilen reformlarin kapisi" olarak nitelendirdi

Cumhurbaskani Misle Avn, konuyla ilgili yaptigi yazili açiklamada, Merkez Bankasi hesaplarinin mali denetime tabi tutulmasini "istenilen reformlarin kapisi" olarak nitelendirdi.

Denetim süreciyle birlikte yeni hükümetin slogani olan gerçek kurtarma adimlarinin da atilmasi gerektigine isaret eden Avn, "Bu adim ayni zamanda uluslararasi toplumun beklentilerini de karsiliyor." ifadelerini kullandi.

Lübnan hükümeti, Merkez Bankasi hesaplarina yönelik denetim için 1 Eylül 2020'de A&M sirketi ile anlasma sagladigini açiklamisti. Ancak A&M, daha sonra Lübnanli makamlardan talep ettikleri veri ve belgeleri elde edemedikleri gerekçesiyle anlasmadan çekildigini duyurmustu.

- Ülkedeki ekonomik kriz

Farkli din ve mezheplere dayali siyasi bölünmeler açisindan oldukça kirilgan bir yapiya sahip Lübnan'in ekonomisi, 1975-1990 yillarindaki iç savastan bu yana en büyük krizlerden birini yasiyor.

Eski Basbakan Hassan Diyab, Mart 2020'de ülkedeki kamu borcunun 90 milyar dolari astigini açiklamisti.

Diyab hükümeti, her yil 2 milyar dolar olmak üzere 5 yilda toplam 10 milyar dolar kredi almak için geçen yil IMF ile müzakereleri baslatmisti ancak geçen yil Beyrut Limani'ndaki patlamadan sonra istifasini duyurmasiyla söz konusu müzakereler sekteye ugramisti.

Lübnan'da halk, mevcut ekonomik krizin nedeni olarak gördügü siyasi güçler ile yöneticileri yolsuzluk yapmakla suçluyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile